Події

Підсумки 01.10: Розстріл полонених і новий Генсек

Підсумки 01.10: Розстріл полонених і новий Генсек

Фото: Генштаб ВСУ

Росіяни розстріляли 16 український військових, які здавались у полон

Росіяни розстріляли 16 українських військовополонених під Покровськом; Рютте заявив, що прагнутиме аби Україна “вистояла як суверенна, незалежна, демократична нація”. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Росіяни розстріляли 16 українських військовополонених під Покровськом

У Telegram-каналах з’явилась інформація про ймовірний розстріл представниками ЗС РФ 16 українських військовослужбовців. Черговий воєнний злочин армія Росії вчинила в районі сел Миколаївка і Сухий Яр Покровського району. Генпрокурор Андрій Костін заявив, що це наймасовіший відомий випадок страти українських військовополонених на лінії фронту, і ще одне свідчення того, що вбивства та катування полонених з боку РФ є цілеспрямованою політикою її військового та політичного керівництва.

НАТО очолив Марк Рютте

Марк Рютте, досвідчений політик та прихильник ідеї підтримки України з 1 жовтня став генеральним секретарем Організації Північноатлантичного договору. Робота в НАТО не стала його першим вибором після виходу з голландської політики. Спочатку він мав на меті очолити Європейську комісію, але був змушений відступити після того, як стало зрозуміло, що Урсула фон дер Ляєн збирається балотуватися на другий термін.

Перед церемонією передачі йому повноважень генсека НАТО від Йенса Столтенберга, Рютте заявив, що Україна залишиться пріоритетом для Північноатлантичного альянсу.

Також він наголосив, що Україна має стати членом НАТО. Він підкреслив, що Захід має виконати усі свої обіцянки перед Києвом і зауважив, що “не може бути тривалої безпеки в Європі без сильної незалежної України”.

Російські воєнні злочинці ударили по Запоріжжю

Росіяни поцілили по житлових кварталах та обʼєктах інфраструктури. 

Внаслідок російського обстрілу Запоріжжя постраждала 21 людина. Серед поранених  12-річна дитина. Один чоловік загинув на місці влучання. 

Російські загарбники вкрили вогнем центральну частину міста Херсон

Близько дев’ятої ранку у вівторок, війська РФ завдали ударів, ймовірно, зі ствольної артилерії. Вибухи пролунали поруч із місцевим ринком і зупинкою громадського транспорту. При цьому загинули семеро цивільних – троє жінок та четверо чоловіків.

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що відомо про 12 постраждалих. Пʼятеро потерпілих перебувають у лікарні, ще одному меддопомогу надали на місці. В усіх вибухові травми та уламкові поранення. На момент ворожої атаки вони перебували на вулиці.

У Сумському районі оголошено примусову евакуацію

У понеділок, 30 вересня, було ухвалено рішення оголосити примусову евакуацію дітей із батьками з 90 населених пунктів Сумського району. Це стосується Білопільської та Ворожбянської міських громад, Краснопільської та Хотінської селищних громад, Юнаківської, Миропільської та Миколаївської сільських громад.

Зеленський привітав українських воїнів із Днем захисників і захисниць України

Зеленський нагадав, що захисники та захисниці обороняють Україну вже 951 день. Він наголосив, що вони пишуть історію на полі бою та віддають себе, аби не віддати Україну. Президент відзначив роботу Повітряних сил, танкістів, артилеристів, піхоти, розвідників, Військово-морських сил, десантників, спецпризначенців, нацгвардійців, прикордонників, ТРО, Сил безпеки і оборони та інших родів військ. Крім того, Зеленський ушанував пам’ять воїнів, які загинули під час російсько-української війни. Він поклав квіти до Стіни пам’яті полеглих захисників України на Михайлівській площі в Києві.

Умєров звільнив трьох своїх заступників та держсекретарку МОУ

Міністр заявив, що підписав подання до Кабміну про звільнення заступників міністра оборони – Станіслава Гайдера, який переходить на посаду керівника Офісу міністра, звільнення Олександра Сергія, Юрія Джигира та держсекретаря Людмили Дараган.

Іран завдав масованого ракетного удару по Ізраїлю, випустивши сотні ракет

Корпус вартових ісламської революції (КСІР) Ірану пригрозив ще сильнішими “руйнівними ударами”, якщо Ізраїль вирішить відповісти. За словами представників КСІР, цей напад – помста за вбивство генерального секретаря Хезболли Хасана Насралли та ліквідацію лідера ХАМАС.

В Японії обрали нового очільника Уряду

Нижня палата парламенту Японії у вівторок, 1 жовтня, обрала лідера правлячої в країні Ліберально-демократичної партії Шіґеру Ішібу новим прем’єр-міністром країни. Ішіба згодом має оголосити кандидатури на посади міністрів, яких у його кабінеті, за даними японських ЗМІ, буде 13 осіб. Він вже заявив, що продовжуватиме економічну політику свого попередника Кішіди, зосереджену на підвищенні заробітних плат, щоб стимулювати і пожвавити приватне споживання як ключову складову зростання економіки країни. Президент Володимир Зеленський у соцмережі Х привітав Шіґеру Ішібу з обранням на посаду прем’єр-міністра Японії та висловив надію на плідну співпрацю.

Докери на східному та південному узбережжях США розпочали масштабний страйк

Страйк від штату Мен до Техасу блокує все – від їжі до автомобілів – у десятках портів. За оцінкою аналітиків, це коштуватиме економіці мільярди доларів щодня, загрожує робочим місцям і посилить інфляцію. Це перший страйк докерів з 1977 року. Аналітики кажуть, що його наслідки відчуватимуться до січня-лютого.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 × 1 =

Back to top button