Україна

Відкрито справу про насильство, скоєне директором дитзакладу – Лубінець


Відкрито справу про насильство, скоєне директором дитзакладу - Лубінець

Директор закладу здійснював дії сексуального характеру стосовно дівчат-вихованок, публічно принижував, а також погрожував побиттям та поміщенням до психлікарні.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за заявами вихованців навчально-реабілітаційного закладу у Львівській області про насильство, скоюване директором. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Telegram в суботу, 28 вересня.

За його словами, він отримав відомості щодо можливого здійснення фізичного, психологічного та сексуального насильства щодо дітей директором навчально-реабілітаційного закладу на Львівщині.

Лубінець ініціював проведення моніторингового візиту, до якого долучилися представники Національної соціальної сервісної служби України та партнери-психологи з Благодійного фонду Голоси Дітей та СОС Дитячі Містечка.

За даними уповноваженого, у закладі перебувать найвразливіші категорії дітей – позбавлені батьківського піклування, і ті, хто перебуває у складних життєвих обставинах, діти з особливими освітніми потребами та діти-сироти.

Перевіряючі зафіксували свідчення дітей про те, що директор закладу здійснював дії сексуального характеру стосовно дівчат-вихованок, публічно принижував, а також погрожував побиттям та поміщенням до психлікарні за нібито погану поведінку чи порушення розпорядку дня.

За словами Лубінця, вихованці скаржились, що їм систематично говорили: “Ти нікому не потрібен/-а”, “Твої батьки алкаші”, “Ти хворий/-а”, “З тебе нічого доброго не вийде”.

В останні місяці діти та інші особи в їхніх інтересах зверталися із заявами до Нацполіції, місцевої служби у справах дітей та департаменту освіти, але не отримали жодного реагування. Навпаки, за кожну скаргу на умови утримання чи поведінку працівників закладу отримували побиття палками та приниження, підкреслив Лубінець.

Перевіряючі викликали представників поліції та органів прокуратури на місце і змусили в їхній присутності почати документувати факти порушень.

За наслідками реагування відкрите кримінальне провадження, зокрема за статтею про сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи (ч.3 ст.153 КК України).

Усі діти, які надавали свідчення, були переміщені із закладу і перебувають у безпеці.

За інформацією уповноваженого, у понеділок буде ініційована нарада на високому рівні із залученням представників Львівської ОВА, правоохоронних органів та профільних міністерств,

Лубінець наголосив, що контролюватиме, щоб слідство неупереджено і швидко перевірило факти, виявленні під час моніторингового візиту, та було на боці захисту прав та найкращих інтересів дитини.

Раніше повідомлялося, що у приватному дитсадку Києва знущалися з дітей. Їх закривали в шафі, наступали ногами на руки, застосовували болючі прийоми, обмотували скотчем і закривали рот рушником.

На Вінниччині юнак наклав на себе руки, його 13-річну подругу врятували

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 + four =

Back to top button