Події

Підсумки 17.09: Посилення армії і атака на Харків


Зеленський провів наради щодо плану перемоги України та флоту F-16; Росія завдала авіаційного удару по Харкову. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Зеленський анонсував спільний з ПС план збільшення кількості F-16 в Україні

Україна має план, як збільшити автопарк західних винищувачів F-16 в Україні та пришвидшити тренування наших пілотів, заявив президент. За його словами, на останній нараді за участю командування ЗСУ розглядалося питання постачання F-16 в Україну.Також він додав, що також на нараді обговорювалися завдання для Повітряних сил і Міністерства оборони, “військове наповнення” плану перемоги та підготовка військового пакету”, який “зможе відчутно зміцнити Україну згідно із планом перемоги”.

Російські агресори завдали ударів керованими авіабомбами (КАБами) по Харкову

Під удар КАБів у Харкові потрапив Київський район, у Харківському районі обстріляна Черкаська Лозова. Щонайменше семеро людей зазнали поранень внаслідок удару КАБом по Харкову. Серед поранених – четверо рятувальників.

Окупанти вдарили по енергетиці на Сумщині

Уночі 17 вересня російські військові завдали масованого авіаційного удару по об’єктах енергетичної системи у Сумській області. Постраждали населені пункти Конотопського, Охтирського та Сумського районів.

Пізніше стало відомо, що внаслідок нічного авіаційного удару в Сумах було знеструмлено всі об’єкти водоканалу. Водопостачання перейшло на аварійно-резервне живлення. Мешканцям міста порадили запастися водою. 

Росіяни стратили військовополоненого ЗСУ мечем

Російські окупанти стратили беззбройного українського військовополоненого, встромивши у нього меч. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що звернувся до Організації Об’єднаних Націй та Міжнародного Комітету Червоного Хреста.За словами омбудсмана, руки страченого військовополоненого були зав’язані скотчем. 

Раніше у мережі поширили фото військовополоненого: він лежить на спині із зав’язаними руками, а у його груди увіткнули меч з написом “За Курск”. У мережі писали, що це відбулося у Новогродівці Донецької області, що неподалік від Покровська.

Названі людські втрати України і РФ

З початку повномасштабної війни Росії проти України загальні втрати обох країн сягнули 1 млн людей вбитими і пораненими. Про це повідомила газета The Wall Street Journal. За даними видання, у боях начебто загинуло 80 тисяч захисників України, а кількість поранених сягнула 400 тисяч. При цьому втрати Росії оцінюють у 200 тисяч вбитими, ще до 400 тисяч російських вояків були поранені.

Верховна Рада проголосувала за підвищення податків

Цього року до бюджету додатково залучать 58 млрд грн, а в наступному – 137 млрд грн. Ключові зміни у системі оподаткування: військовий збір збільшиться до 5%; запроваджують податки для ФОП 1-2 груп; АЗС сплачуватимуть авансові внески; ФОП 3-ї групи платитимуть 1%; податок на прибуток для фінансових установ складе 25%; банки сплачуватимуть 50% податку на прибуток у 2024 році.

Рада підтримала реформу митниці

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про реформування митниці. Він змінює правила відбору голови митниці, запроваджує аудит, переатестацію митників.Реформа митниці – один із ключових “маяків” за програмами допомоги Україні на 2024 рік.Вона передбачена планом реформ за інструментом Ukraine Facility, Національною стратегією доходів на 2024-2030 роки, а також програмою МВФ Extended Fund Facility.

Німеччина виділить Україні додаткові 100 млн євро зимової допомоги

Уряд Німеччини оголосив про надання додаткових 100 мільйонів євро зимової допомоги для енергозабезпечення України. Про це оголосилоМіністерство закордонних справ Німеччини. Наразі українська енергосистема продовжує відновлюватись після масованих атак росіян. У ній зберігається дефіцит потужності, а на енергооб’єктах тривають аварійні та планові ремонти.

В ЄС назвали обсяги допомоги Україні

Євросоюз надав Україні допомогу на 118 млрд євро з початку повномасштабної війни, яку розв’язала Росія. Про це сказав віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс. До цієї суми входять 25,2 млрд євро макрофінансової допомоги, 17 млрд для країн ЄС для допомоги біженцям, 14 млрд, зібраних через фонд Ukraine Facility, ще 12 млрд у позиках, субсидіях і гарантіях від країн Євросоюзу. Крім того, віцепрезидент Єврокомісії повідомив, що ведеться робота “над реалізацією рішення G7 щодо надання Україні фінансування розміром $50 млрд, що становить близько 46 млрд євро, які відшкодовуватимуться за рахунок очікуваних доходів від блокованих російських активів”.

Понад 2000 людей, включаючи бойовиків Хезболли і медиків, були поранені через вибухи пейджерів

У Лівані тисячі пейджерів, які бойовики ісламського бойового угруповання Хезболли використовували для зв’язку, одночасно вибухнули. В результаті –  щонайменше вісім людей загинули та близько 2700 осіб поранені. За даними ЗМІ, серед загиблих двоє бійців Хезболли, один із загиблих був сином члена ліванського парламенту від Хезболли. У Бейруті в результаті вибуху пейджера також постраждав посол Ірану Моджтаба Амані. Ще двоє співробітників посольства Ірану в Бейруті також отримали поранення.

Парламент Грузії ухвалив так званий “анти-ЛГБТ” пакет законів

Запропоновані Грузинською мрією поправки передбачають, зокрема, заборону на реєстрацію будь-яких шлюбів, окрім чоловіка та жінки, усиновлення неповнолітніх гомосексуальними парами та операції зі зміни статі. У школах хочуть заборонити надання інформації, яка може бути інтерпретована як “пропаганда приналежності до протилежної статі, одностатевих стосунків чи інцесту”. Мовникам, рекламодавцям та кінотеатрам доведеться редагувати контент з урахуванням вимог закону.

Оголошено шорт-лист Букерівської премії 2024 року, до якого увійшли шість книжок із 156 претендентів

У списку: У полоні Енн Майклз, Озеро створення Рейчел Кушнер, Орбітальний Саманти Гарві, Служба кам’яного подвір’я Шарлотти Вуд, Сховище Яель ван дер Вуден і Джеймс Персіваля Еверетта. Вперше за 55-річну історію премії більшість фіналістів – жінки.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 × 5 =

Back to top button