Цікаве

Супербактерії знищать мільйони людей – TT

Супербактерії знищать мільйони людей - TT

Фото: Unsplash
У найближчі десятиліття кількість смертей, спричинених стійкими до ліків інфекціями, такими як MRSA та E. Coli, зростатиме

Найближчим часом кількість смертей, спричинених стійкими до ліків інфекціями, такими як MRSA та E. Coli, зростатиме.

Понад 39 мільйонів людей помруть від інфекцій, стійких до антимікробних препаратів, протягом наступних 25 років. Про це у понеділок, 16 вересня, пише The Telegraph з посиланням на нове дослідження опубліковане в The Lancet і профінансоване британським урядом.

Вказується, що на сьогодні резистентність до антимікробних препаратів (антибіотикорезистентність – AMR), є причиною 1,14 мільйонів смертей щороку, що більше, ніж загальна кількість померлих від ВІЛ/СНІДу та малярії.

“Частково зумовлене надмірним та неправильним використанням антибіотиків у медицині та сільському господарстві експоненціальне зростання “супербактерій” ставить під загрозу сучасну медицину. Лише в Англії  у 2022 році 58 224 людини мали інфекцію, стійку до антибіотиків, що на 4% більше, ніж у попередньому році”, – пише видання. 

Таким чином, підкреслює видання, звичайні інфекції стають невиліковними, а прості операції та процедури, такі як кесарів розтин, протезування стегна, трансплантація органів і хіміотерапія, стають набагато ризикованішими. 

Зазначається, що кількість смертей від стійких до ліків “супербактерій”, включаючи небезпечні штами пневмонії E.Coli та C.diff, найбільше зросла в Північній Америці, західній Африці на південь від Сахари, Латинській Америці та Південній та Південно-Східній Азії. 

Спеціалісти наголошують, що хоча очікується, що до 2050 року кількість смертей від антибіотикорезистентності зросте майже вдвічі, це стосується лише “прямих” смертей – смертей, коли супербактерія вбила здорову людину.

“Кількість прогнозованих пов’язаних смертей набагато вища – щонайменше 8,22 мільйона смертей на рік. Групи найбільшого ризику від таких смертей – люди похилого віку та інші особи, імунна система яких ослаблена”, – пише газета. 

Однією з головних проблем антибіотиків є повільні темпи відкриття нових препаратів. Фармацевтичні компанії не мають стимулів інвестувати у їх розробку, оскільки нові антибіотики, за визначенням, використовуватимуться лише як крайній засіб, різко обмежуючи прибуток.

Доброю новиною є те, що смертність від антибіотикорезистентності у дітей віком до п’яти років з 1990 року знизилася на 50%  і продовжить знижуватися, згідно з дослідженням.

Дослідники пояснюють це падіння “суттєвими покращеннями” в передачі інфекції та заходах контролю, таких як широко розповсюджені програми вакцинації, серед немовлят і дітей. 

Антибіотики змінюють структуру мозку

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 − 5 =

Back to top button