Україна

Польща готова передати Україні свої МіГи, але потрібна допомога партнерів


Польща готова передати Україні свої МіГи, але потрібна допомога партнерів

Євросоюз має наростити свої можливості, щоб патрулювати повітряний простір над Польщею, що дозволило б Варшаві передати Києву свої старі літаки.

Україні потрібні польські літаки МіГ-29, однак для здійснення передачі необхідна допомога партнерів у питанні повітряного патрулювання над Польщею. Про це у суботу, 14 вересня, заявив міністр закордонних справ України Андрій Сибіга під час форуму Ялтинської Європейської стратегії.

“Ми маємо чітке розуміння, що є у наших партнерів, і які рішення для цього потрібні. Я дуже радий, що тут із нами Радик Сікорський. Конкретно, ми потребуємо МіГів, які у вас є. А щоб МіГ можна було поставити, необхідно наростити можливості, зокрема ЄС, для патрулювання повітряного простору над Польщею”, – сказав Сибіга.

Також він наголосив на важливості підтримки України в енергетичній сфері напередодні “важкої зими”. “Ті рішення, які сьогодні будуть ухвалені, допоможуть нам мінімізувати можливі ризики”, – зазначив Сибіга.

Окремо він наголосив, що Україна очікує важливих рішень під час польського головування в ЄС з 1 січня 2025 року.

“Ми дуже сподіваємося, що наші партнери дотримуватимуться логіки відкриття переговорних кластерів паралельно, а не один за одним. Саме паралельно. Ми дуже розраховуємо на підтримку наших союзників по ЄС”, – додав глава МЗС.

Перед цим Радослав Сікорський на пресконференції заявив, що Польща розглядає можливість передачі літаків МіГ-29. За його словами, якщо “союзники допоможуть нам із місією повітряного патрулювання над Польщею, що зробить реалізацію кроку передачі можливим”.

Нагадаємо, ще у серпні у Польщі заявляли, що можуть передати Україні свої МіГ-29, як про це просив президент Володимир Зеленський, тільки після того, як матиме більш сучасну заміну.

Раніше міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Польща виділить 100 мільйонів євро на чеську ініціативу із закупівлі боєприпасів для української армії.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 × 1 =

Back to top button