Події

Підсумки 11.09: Крим – Україна і фіндопомога


До четвертого Саміту міжнародної Кримської платформи приєдналися понад 60 учасників; США виділять 700 млн дол. на гуманітарну та енергетичну допомогу Україні. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Ердоган заявив, що Крим треба повернути Україні

Крим повинен повернутись до складу України відповідно до норм міжнародного права. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у своєму відеозверненні до учасників Кримської платформи. За його словами, анексія Криму, проти якої виступала Туреччина з першого дня, ще більше поглибила страждання кримських татар, які 80 років тому пережили депортацію. Глава Туреччини також висловив надію, що війна в Україні завершиться справедливим і міцним миром на основі територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України.

У Києві пройшов четвертий Саміт Кримської платформи

Президент України Володимир Зеленський на четвертому Саміті Кримської платформи заявив, що у Києва є план перемоги у війні проти Росії. Але спочатку він планує обговорити його з президентом США Джо Байденом, тому що той, здебільшого, залежить від підтримки Сполучених Штатів та інших партнерів. Зеленський зауважив, що план матиме, зокрема, і психологічний, і політичний характер.

У США відбулися перші дебати між кандидатами на посаду президента країни

Телерадіокомпанія CNN провела опитування серед зареэстрованих виборцыв, які стежили за дебатами між Трампом і Гарріс. З них 63% заявили, що переможницею зустрічі стала Камала Гарріс. Натомість 37% американців вважають, що перемогу здобув Трамп.

Лідери Хорватії, Литви і Латвії прибули в Україну

Прем’єр-міністр Латвії Евіка Сіліня прибула з робочим візитом в Україну, що триватиме до 13 вересня. Чиновниця в межах візиту проведе зустрічі з українськими посадовцями та візьме участь в обговореннях з питань подальшої військової, політичної, гуманітарної та фінансової підтримки України, а також її шляху до вступу до Європейського Союзу і НАТО.

Прем’єр-міністр Латвії оголосила про черговий пакет військової підтримки для України.

Президент Литви Гітанас Науседа прибув в Україну. Він і Зеленський обговорили військову, економічну та дипломатичну допомогу Литви для України та вступ України до Євросоюзу.

Також до Києва прибув прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович. Він взяв участь у церемонії відкриття пам’ятника жертвам геноциду кримськотатарського народу, яку очолили президент Володимир Зеленський та лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Керівники дипломатичних відомств США та Британії Ентоні Блінкен та Девід Леммі прибули до Києва 

Блінкен та Леммі зустрілися з президентом України Володимиром Зеленським та іншими посадовцями. Разом вони обговорили подальшу підтримку України для захисту від агресії Росії.

Велика Британія надасть новий пакет допомоги Україні на 780 млн дол.

Зокрема, Лондон надасть Києву 310 млн дол. на гуманітарні потреби, а 484 млн дол. становитимуть кредитні гарантії, надані Світовим банком для підтримки життєво важливих державних послуг, серед яких підтримка лікарень та шкіл, оплата праці державних службовців і фінансування пенсій. Водночас Україна до кінця 2024 року отримає сотні додаткових ракет ППО, десятки тисяч додаткових артилерійських боєприпасів, а також більше бронетехніки.

Блінкен анонсував понад 700 млн дол. допомоги для України

Зазначається, що 325 мільйонів доларів із виділеної допомоги США піде на підтримку енергетики України. Зокрема на відновлення зруйнованих російськими атаками енергооб’єктів та електромереж. Ще 290 мільйонів доларів підуть на гуманітарну підтримку – надання їжі води, житла, охорони здоровʼя та освіти для українців. Інші – 102 мільйони доларів – надають на розмінування території України.

МВФ прогнозує зростання ВВП України за підсумками 2024 року на рівні 3%, інфляції – 9%

За оновленим прогнозом МВФ, у другому півріччі 2024 року економічне зростання в Україні сповільниться через наслідки атак росіян на енергетичну інфраструктуру, вплив війни на ринок праці та рівень очікувань ділової активності. Економічне зростання у 2025 році МВФ прогнозує на рівні 2,5–3,5%. Водночас ризики прогнозу є надзвичайно високими.

На війні загинув син головного рабина України

На фронті загинув син головного рабина України Моше Асмана – Матітьягу Самборський. Моше Асман останній раз спілкувався з сином 17 липня, а вже 24 липня після одного з боїв прийшло сповіщення, що він зник безвісти. У Матітьягу залишилися дружина і маленька донька.

Покровськ та інші населені пункти Покровської громади залишилися без води і газу

Через технічну несправність, спричинену постійними ворожими обстрілами Покровського району, повністю зупинена подача води на Покровську громаду з альтернативного джерела водопостачання. Також через російський обстріл було пошкоджено об’єкт газотранспортної системи.

Зеленський назвав число військових злочинів Росії проти України

Наразі відомо про 137 тисяч воєнних злочинів, які скоїла Росія на території України за час повномасштабної війни. Про це сказав президент Володимир Зеленський під час конференції Об’єднані заради справедливості у Києві. Він зауважив, що це означає, що вироків має бути не менше.

В ЄС продовжили персональні санкції проти РФ, виключивши зі списку мати Пригожина

Посли країн Євросоюзу дали “зелене світло” на продовження персональних санкцій проти росіян. Рішення є частиною регулярного перегляду санкцій, який проводиться кожні шість місяців. Під час цієї процедури ЄС виключає кілька імен зі списку, водночас продовжуючи його розширення за рахунок додавання нових осіб і організацій. У Брюсселі ухвалили рішення виключити з санкційного списку Микиту Мазепіна, колишнього гонщика Формули-1, і Віолетту Пригожину, матір засновника ПВК Вагнера Євгена Пригожина.

Забруднення води в Десні й у Сеймі: підраховані збитки

Сума збитків довкіллю у Чернігівській та Сумській областях через забруднення річок Сейм та Десна вже становить понад 405 млн гривень, наголосила міністерка захисту довкілля та природних ресурсів Світлана Гринчук. 

Укргідрометцентр прогнозує, що забруднення може досягти Київської області 14-16 вересня. Водночас рух забруднення сповільнився, як і його концентрація.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 × three =

Back to top button