Світ

Киргизстан більше не підозрює “Талібан” у тероризмі

Киргизстан більше не підозрює Талібан у тероризмі

Фото: Sputnik

Yа початку літа зі списку терористичних організацій “Талібан” виключив Казахстан

Генеральна прокуратура Киргизстану опублікувала список терористичних та екстремістських організацій, і в ньому не було “Талібану”.

Генеральна прокуратура Киргизстану під час публікації списку екстремістських організацій, діяльність яких заборонена на території країни, не включила туди рух “Талібан”. Про це у п”ятницю, 6 вересня, йдеться у повідомлені прес-служби Міністерства закордонних справ Киргистану.

Вказується, що у списку є 20 організацій, у тому числі “Аль-Каїда”, Ісламський рух Східного Туркестану, Курдський народний конгрес (“Конгра-Гель”), Організація звільнення Східного Туркестану, рух “Хізбут-Тахрір-аль-Іслам”. Проте “Талібану”, який визнали терористичним рухом у Киргизстані у 2006 році, серед них немає.

Як зазначили у МЗС країни, рішення щодо виключення “Талібану” зі списку було прийнято після ретельного розгляду державними органами країни. Однак офіційно наразі про це рішення не оголошувалось.

“Це рішення спрямоване на зміцнення регіональної стабільності та продовження діалогу. Киргизька Республіка прагне підтримати зусилля міжнародного співтовариства, спрямовані на забезпечення стабільної та мирної обстановки в Афганістані та у всьому регіоні”, – сказано в заяві МЗС Киргизстану.

Підконтрольне талібам Міністерство закордонних справ Афганістану раніше подякувало владі Киргизстану за виключення руху “Талібан” зі списку заборонених, повідомляє Радіо Азаттик. У заяві, опублікованій 5 вересня, говорилося, що рішення Бішкека “вказує на зростання політичного визнання Ісламського Емірату Афганістану на регіональному та міжнародному рівнях”.

 

Таліби, що правлять Афганістаном з 2021 року, офіційно називають країну “Ісламський Емірат Афганістан”. Де-юре їхній уряд не визнаний на міжнародному рівні, проте низка країн, включаючи Росію, підтримують з ним контакти.

Влада Казахстану вирішила виключити організацію “Талібан” зі списку терористичних. Про це у понеділок, 3 червня, на зустрічі з учасниками засідання Ради Парламентської Асамблеї ОДКБ заявив президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

nineteen − nine =

Back to top button