Події

Підсумки 05.09: Ротації в Кабміні і 55 жертв


Президент України очікує на результати від новопризначених міністрів протягом осені; Кількість жертв в Полтаві зросла до 55. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Рятувальники завершили пошуково-рятувальні роботи в Полтаві, триває ідентифікація загиблих

У Полтаві завершено аварійно-рятувальні роботи на місці російського ракетного удару по навчальному закладу, продовжується ідентифікація решток тіл загиблих. Унаслідок атаки РФ загинули 55 людей, постраждали – 328. Люди загинули і були травмовані 3 вересня, коли росіяни вдарили двома ракетами по навчальному закладу у Полтаві – військовому Інституту зв’язку, а також медичному закладу.

Парламент проголосував за відставку Кулеби, Верещук

Верховна Рада проголосувала за звільнення очільників двох відомств. Депутати прийняли відставку глави МЗС Дмитра Кулеби и та міністерки з питань реінтеграції ТОТ Ірини Верещук. За відставку першого проголосували 240 нардепів. За звільнення Верещук – 255 народних обранців.

Рада призначила Андрія Сибігу новим міністром закордонних справ

Верховна Рада на засіданні 5 вересня призначила Андрія Сибігу новим міністром закордонних справ після того, як раніше звільнила з цієї посади Дмитра Кулебу. Андрій Сибіга розпочав свою дипломатичну кар’єру у 1997 році. З 2003 до 2008 року працював у МЗС, був радником-посланником у Польщі та директором Департаменту консульської служби. З 2016 до 2021 року був послом України у Туреччині. У травні 2021 року Сибіга став заступником керівника Офісу президента України Андрія Єрмака.

Рада призначила Стефанішину головою Мін’юсту

Ольгу Стефанішину призначили головою Мін’юсту. Вона також залишиться віцепрем’єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції. “За” проголосували 253 парламентарі.

Верховна Рада призначила Матвія Бідного міністром молоді та спорту

Він має чотири дипломи: тренера-викладача (Національний університет фізичного виховання та спорту України, 2001), фінансового спеціаліста (Київський національний торговельно-економічний університет, 2004), комерційного та трудового права (Міжрегіональна академія управління персоналом, 2008) і публічного управління (Національна академія державного управління при Президентові України, 2020). З 9 листопада 2023 року виконував обов’язки міністра молоді та спорту.

Наталю Калмикову призначено главою Міністерства у справах ветеранів

Калмикова закінчила Вінницький національний медичний університет і Вінницьку академію безперервної освіти, отримавши спеціальність “магістр публічного управління та адміністрування”. Вона також навчалася у бізнес-школі MIM-Kyiv за програмою MBA та завершила програму Fulbright Research and Development в Університеті штату Нью-Йорк у Буффало. 

Протягом останніх 20 років Калмикова працювала лікарем-інтерном, медичним консультантом, консультантом з маркетингу і менеджером благодійної організації “Міжнародний благодійний фонд “Повернись живим”. З червня до грудня 2021 року вона була радницею з гендерних питань Командування Сухопутних військ ЗСУ, а до вересня 2023 року – виконавчою директоркою Українського ветеранського фонду.

Світлана Гринчук стала міністром з питань довкілля

Верховна Рада підтримала призначення Світлани Гринчук на посаду міністра захисту довкілля та природних ресурсів України. До цього Гринчук обіймала посаду заступниці міністра енергетики, також керувала Офісом підтримки реформ при відомстві.

Віталія Коваля призначили міністром аграрної політики та продовольства

Верховна Рада підтримала призначення Віталія Коваля на посаду міністра аграрної політики України. Він  був призначений головою ФДМУ з листопада 2023 року. На цій посаді він працював до 5 вересня 2024 року. З 2019 року він очолював Рівненську обласну державну адміністрацію.

Мінстратегпром очолив Герман Сметанін

За призначення Сметаніна проголосували 247 нардепів. До цього він очолював УкрОборонПром.

Олексія Кулебу вибрали віцепрем’єром з відновлення України

Верховна Рада підтримала призначення Олексія Кулеби на посаду віцепрем’єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад та територій. З березня 2022 року Кулеба був призначений радником патронатної служби начальника Київської обласної військової адміністрації. З травня 2022 року – головою Київської обладміністрації. У січні став заступником керівника Офісу президента.

Президент озвучив мету кадрових змін в Уряді

Коментуючи урядові заміни, Зеленський подякував парламенту за підтримку відповідних кандидатур.За його словами, дуже важливо, щоб урядові інституції зараз працювали максимально активно -ще активніше, ніж це було раніше.Він додав, що це стосується постачання зброї, захисту об’єктів енергетики та відбудови зруйнованого. Йдеться також про чітку ветеранську політику та протидію російській пропаганді за кордоном, роботу з глобальною українською спільнотою. А також забезпечення фінансової стабільності держави і, зокрема, активізація роботи з партнерами, щоб кошти від російських активів були спрямовані для України.

Румунія подарує Україні ЗРК Patriot

Румунія подарує Україні одну систему Patriot, яку замовила для власних потреб, повідомив Йоганніс. Йдеться про передання однієї з семи закуплених у США систем у найсучаснішій конфігурації 3+. Натомість Румунія закупить ще один ЗРК Patriot для захисту власного неба.

Евакуаційні потяги більше не курсуватимуть з Покровська

У звʼязку з ускладненням безпекової ситуації посадка осіб на евакуаційні поїзди зі станції Покровськ скасовано.  Початковою станцією відправлення евакуаційних потягів, які евакуюють цивільне населення Донецької області, визначено станцію Павлоград у Дніпропетровській області.

В Києві виклали рекордний рушник з LEGO

Школярі київського ліцею Інвентор Скул встановили новий національний рекорд, склавши найбільший український рушник з LEGO, розміром 6,6 на 1,2 метра. На його створення пішло 15 332 кубиків конструктора, і він став символом єдності та підтримки української мови.

США заблокували фейкові ЗМІ, що були пов’язані з РФ

Міністерство юстиції США заблокувало 32 доменних імені, які розміщували посилання на російський пропагандистський контент. Більшість з них маскувались під відомі американські та європейські ЗМІ, як The Washington Post або Fox News і перенаправляли користувачів, котрі нічого не підозрювали, на контент російського виробництва.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

thirteen + four =

Back to top button