Цікаве

У Греції через посуху виявили залишки затонулого села

У Греції через посуху виявили залишки затонулого села

Фото: Скріншот
Руїни села Калліо

Аномальна спека та засуха в Греції призвели до зниження рівня води в озері Морнос, оголивши руїни села Калліо, затопленого майже 50 років тому.

Аномально високі температури та засуха в Греції призвели до значного зниження рівня води в штучному озері Морнос, яке є основним водосховищем Афін. В результаті цього на поверхні з’явилися руїни будинків, затоплених майже 50 років тому.

Як повідомляє Popular Science, через спад рівня води, який продовжується, стали видимими залишки села Калліо. Наприкінці 1970-х років приблизно 80 будинків цього села були затоплені для створення водосховища, яке живиться річками Морнос і Евінос, з метою забезпечення водою столиці Греції.

“Рівень озера Морнос впав на 40 метрів. Можна побачити перший поверх, який залишився від двоповерхового будинку мого тестя. Поруч – колишній будинок моїх двоюрідних братів”, – розповів 67-річний Йоргос Йосіфідіс в інтерв’ю AFT. Він був одним із мешканців села, які змушені були покинути свої домівки майже півстоліття тому.

Йосіфідіс зазначив, що руїни села вже з’являлися над водою після затоплення, зокрема, під час подібної засухи в 1990-х роках.

Незважаючи на те, що спека для Греції не є рідкісним явищем, цього року температурні показники встановили нові рекорди. За даними національної обсерваторії, літо 2024 року стало найспекотнішим за всю історію спостережень, а зима – найм’якшою.

Раніше повідомлялося, що на острові Пантеллерія в регіоні Сицилія археологи виявили 27 срібних монет республіканського періоду Стародавнього Риму.

Вчені виявили нову підводну гору в Тихому океані

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

10 + 3 =

Back to top button