Україна

Прем’єр-міністр Ірландії прибув в Україну


Прем єр-міністр Ірландії прибув в Україну

Спймон Гарріс і Володимир Зеленський підпишуть меморандум про взаєморозуміння щодо нової двосторонньої угоди між Ірландією та Україною.

Прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс прибув з візитом в Україну для двосторонньої зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським. Про це повідомила ірландська телерадіокомпанія RTE у середу, 4 вересня.

Обидва лідери обговорять триваючу війну Росії проти України, підтримку України з боку ЄС та заявку Києва на вступ до Євросоюзу.

Журналіст RTE оприлюднив відео з ірландським прем’єром на вокзалі у селищі Немішаєве, під Бучею. Гарріс відвідав населені пункти, постраждалі від російського вторгнення.

Візит прем’єра Ірландії відбувається після вчорашнього ракетного удару Росії по Полтаві, в результаті якого загинули щонайменше 53 людини.

Виступаючи напередодні сьогоднішнього візиту, Гарріс сказав: “Військовий удар Росії та вбивство десятків людей у Полтаві у вівторок є похмурим і жахливим нагадуванням про загрозу, з якою Україна стикається щодня. Ми висловлюємо своє обурення і співчуття сім’ям загиблих”.

Очікується, що Гарріс і Зеленський підпишуть меморандум про взаєморозуміння щодо нової двосторонньої угоди між Ірландією та Україною.

Угода, яку вчора обговорив ірландський уряд, виражатиме солідарність Ірландії з Україною та її право на захист від незаконного вторгнення Росії. Також вона узгоджується зі статусом Ірландії як нейтральної країни і передбачає, що будь-яка майбутня допомога, надана Україні, залишатиметься нелетальною.

Також Гарріс оголосить про надання Україні гуманітарної допомоги на 36 млн євро. Це збільшить загальний обсяг допомоги Ірландії українському народу до 380 млн євро.

Раніше у серпні стало відомо, що Україна та Ірландія домовились про бепекову угоду. Тоді було проведено останній раунд переговорів.

На сьогодні Україна підписала вже 25 таких двосторонніх документів, а також Ukraine Compact – багатосторонній документ, що містить зобов’язання щодо підтримки України.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

nineteen − five =

Back to top button