Світ

Чехія не обмежує Україну у застосуванні своєї зброї

Чехія не обмежує Україну у застосуванні своєї зброї

Фото: AP/Virginia Mayo

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський (другий з праворуч)

ЗСУ мусять мати можливість використовувати далекобійну зброю, вважає глава чеського МЗС Ян Ліпавський.

Чеський міністр закордонних справ Ян Ліпавський заявив на конференції з питань безпеки Globsec у Празі, що Чехія не накладає жодних обмежень на використання Україною своєї військової техніки, але розуміє інакше ставлення деяких союзників до цього питання. Про це повідомляє ČTK.

За його словами, Чехія не накладає на Україну жодних обмежень стосовно використання зброї, яку вона постачає.

“З іншого боку, будьмо чесними: найсучасніші системи озброєнь, які мають великий радіус дії або ставлять постачальників у певні стратегічні дилеми, також не надходять з Чехії”, – додав він.

Ліпавський як приклад навів далекобійні ракети ATAMCS, які Україна отримала від США, та німецькі ракети Taurus, які Берлін досі відмовлявся передати.

“Я думаю, що Україна мусить мати можливість використовувати ці системи, але я залишаю це на розсуд союзників. Я ніколи не критикую ці країни. Вони ставлять собі питання, які ми навіть не можемо поставити”, – зазначив міністр закордонних справ Чехії.

Він водночас підкреслив, що Україна має право захищатися від агресії.

“Краще, якщо літак з ракетою або бомбою навіть не злетить, ніж намагатися збити літак або ракету, які вже летять до цілі. Росія не має права нападати на Україну. Це звичайний російський імперіалізм. Ми повинні зупинити його в зародку”, – підсумував Ліпавський.

Як ми вже писали, подальша підтримка України залишається головним завданням для зовнішньої та безпекової політики Чехії.

Крым того, Чехія тепер має доступ до ще одного важливого джерела коштів, з яких фінансуватиме постачання вкрай необхідних Україні боєприпасів великого калібру. Мова про прибутки від заморожених у країнах ЄС статків Центробанку Росії.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

seven + eighteen =

Back to top button