Україна

Арктична рада через два роки паузи відновила співпрацю з РФ


Арктична рада через два роки паузи відновила співпрацю з РФ

Діяльність ради була заморожена в березні 2022 року через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Арктична рада відновила співпрацю з Росією після дворічної перерви через розпочату Росією війну в Україні. Діяльність ради була заморожена в березні 2022 року. Про це повідомляє фінське медіа Yle.

Арктична рада раніше цього року ухвалила рішення про те, що шість робочих груп Ради та їхні експертні підгрупи можуть проводити віртуальні зустрічі, в яких братиме участь і Росія. Посол у справах Арктики і Антарктики МЗС Фінляндії Петтері Вуорімякі розповів, що віддалені зустрічі почалися навесні і тривали влітку цього року.

“У них ми перебуваємо за одним столом із представниками Росії, але тільки віртуально і на технічному рівні. На вищому рівні зустрічі не проводяться навіть віртуально. Наприклад, рада не проводить зустрічі на рівні послів”, – зазначив Вуорімякі.

За словами Вуорімякі, у червні 2022 року, було запущено проєкти, у яких Росія від початку не брала участі, а восени 2023 року ухвалення рішень було ініційовано в письмовій формі.

У Фінляндії назвали причини зустрічей з Росією: вирішення кліматичних проблем вимагає участі всіх країн-членів Арктичної ради, а Росія – найбільша арктична держава.

Процедура спілкування в письмовій формі була проблематичною для корінних народів у зв’язку з обмеженими ресурсами, додав Вуорімякі.


Арктична рада – міжнародний форум, заснований у 1996 році вісьмома державами, територія яких виходить до Арктики.

Рада покликана вирішувати проблеми співпраці в Арктичному регіоні та становище корінних народів території.

Нагадаємо, країни-члени Дунайської комісії вирішили виключити Росію через її удари ракетами та безпілотниками по Нижньому Дунаю.

Росію виключили з Міжнародної федерації шахів

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

thirteen + twenty =

Back to top button