Світ

Іран здатен створити кілька ядерних бомб – IAEA

Іран здатен створити кілька ядерних бомб - IAEA

Фото: Unsplash

ООН випустило нове попередження щодо ядерної діяльності Ірану

Іран продовжує розширювати свій запас урану, майже придатного для виготовлення зброї, вказують в агентстві.

Іран, всупереч міжнародним вимогам, вкотре збільшив свої запаси урану, збагаченого майже до збройового рівня. Про це у четвер, 29 серпня, повідомляє Associated Press із посиланням на конфіденційну доповідь Міжнародного агентства з атомної енергії (IAEA).

Як заявляють експерти, Ірані має 164,7 кілограма урану, збагаченого до 60%. Це на 22,6 кілограма більше з часу попереднього звіту МАГАТЕ в травні.

Загальні запаси збагаченого урану в Ірані становлять  5751,8 кілограма.

“Уран, збагачений до 60% чистоти, є лише коротким технічним кроком від збройового рівня 90%. За визначенням МАГАТЕ, близько 42 кілограми збагаченого до 60% урану теоретично дозволить створити одну атомну бомбу, якщо матеріал збагатити далі, до 90%”, – вказують спеціалісти. 

Іран знаходиться “скоріше в тижнях, ніж у місяцях” від володіння достатньою кількістю збагаченого урану для створення атомної бомби. Про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі.

Раніше ЗМІ повідомили, що ядерна програма Ірану має військову спрямованість. Інформація розвідслужб Нідерландів, Швеції, Німеччини та Данії свідчить, що Тегеран має плани щодо створення ядерної зброї.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eleven + 3 =

Back to top button