Світ

В Данії нові міністерства займатимуться Україною

В Данії нові міністерства займатимуться Україною

Фото: Ida Marie Odgaard/Scanpix Denmark

Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен

У другій половині наступного року року Данія перебирає на себе головування в Європейському Союзі.

В уряді Данії створять нові міністерства: з питань Європейського Союзу, національної безпеки та з питань реалізації Зеленої тристоронньої угоди. Про це у середу, 28 серпня, пишуть АР і DR і Politiken.

Зокрема, про плани повідомила прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен. 

Як нагадують журналісти, у другій половині 2025 року Данія перебирає на себе головування в Євросоюзі, саме тому в уряді вирішили створити посаду міністра з питань Європи.

“Зелений перехід буде ключовим пріоритетом, коли ми візьмемо на себе головування. Другим важливим пріоритетом буде Україна”, – сказала прем’єрка.

Міністерство національної безпеки буде покликане забезпечити готовність до захисту в країні таких об’єктів, як лікарні, електростанції, електромережі та водогони. Воно ж опікуватиметься питаннями допомоги Україні. 

Міністерство з питань Зеленої тристоронньої угоди опікуватиметься реалізацією цієї угоди та реформами в сільському господарстві Данії. Це включає, серед іншого, податок на вуглекислий газ із викидів худоби, насадження 250 000 гектарів лісу та вилучення низинних та інших земель для природоохоронних територій.

Фредеріксен не назвала, хто очолить ці нові відомства, а також не сказала, чи скоротять вже чинні міністерства (наразі їх 23 у Данії). Про це все уряд оголосить 29 серпня, коли новий склад кабінету міністрів офіційно представлять королю Фредеріку Х.

Раніше повідомлялося, що уряд Данії анонсував передачу Україні нового пакета допомоги на понад 100 млн євро. До нього входять кошти на придбання нової військової техніки через українську оборонну промисловість і промисловий пул, а також пожертвування обладнання через міжнародних партнерів.

Нагадаємо, Данія стала першою країною НАТО, яка купує українську зброю для ЗСУ.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

nineteen + twenty =

Back to top button