Події

#ЦПД_пояснює: ⚡️ «Дрон для хімічних атак» та «хмельницькі морги»: нові фейки ru-про…

#ЦПД_пояснює:

⚡️ «Дрон для хімічних атак» та «хмельницькі морги»: нові фейки ru-пропаганди про події на курщині

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити російський інформаційний простір та виявляти нові фейки і маніпуляції про події у курській області, які поширює ворожа пропаганда.

ЦПД зафіксував чергову хвилю дезінформаційних публікацій довкола таких тем:

▫️ «Хімічні атаки». Ворожі пропагандисти поширюють фото збитого дрона, за допомогою якого українські військові нібито планували розпилювати хімічну або біологічну зброю у курській області. Ця інформація не відповідає дійсності, Україна дотримується Конвенції про хімічну зброю, тоді як росіяни систематично здійснюють газові атаки на фронті, що підтверджують численні репортажі z-воєнкорів.

▫️ «Вбивства цивільних». ru-пропагандисти придумали нову історію про вбивства людей, які евакуюються з курщини. Розповідають про чоловіка, який їхав 100 км з мертвою дружиною в авто після того, як машину буцімто розстріляли з автомата українські військові.

▫️ «Українці проти операції на курщині». Ворог запустив ІПсО, у рамках якої намагається переконувати, нібито населення України масово виступає проти курської операції. Спостерігається штучне поширення у соцмережах матеріалів з наративом «нам не потрібен курськ» у контексті загальної ситуації на фронті.

▫️ «Переповнені хмельницькі морги».
Поширюється фейк, що нібито до Хмельницького доставили 215 тіл загиблих на курщині українських військових. Доказів, звісно, не надають жодних.

▫️ Окрім того, поширюється дезінформація про мародерство, яке буцімто вчиняють українські військові на курщині. Також вийшло нове, схоже на постановочне, відео про «клеймо з тризубом», яким українські військові нібито планували таврувати мирних жителів курщини. Шириться також велика кількість маніпулятивних дописів про «провал курської авантюри», натяк на який ru-пропагандисти наполегливо шукають у словах чи то Головкома ЗСУ Сирського, чи то американця, який воює на боці України.

???? Центр протидії дезінформації

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 + 16 =

Back to top button