Світ

Гроссі заявив про ризик ядерної аварії на КАЕС

Гроссі заявив про ризик ядерної аварії на КАЕС

Фото: REUTERS/LEONHARD FOEGER

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі

Рафаель Ґроссі, голова ядерної служби ООН, заявив про неприпустимість нападу на атому електростанцію, незалежно від того, де вона розташована.

Хоча Курська атомна станція (КАЕС) працює у штатному режимі, “ситуація на ній серйозна” й існує “ризик ядерної аварії”. Про це у вівторок, 27 серпня, заявив очільник Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі на своїй сторінці у Х (колишня Twitter).

За словами представника ООН, російська атомна станція в Курській області особливо вразлива для ударів з повітря, оскільки на ній немає захисних споруд.

“Ось чому ми вважаємо, що атомна електростанція такого типу, розташована так близько до точки зіткнення або військового фронту, є надзвичайно серйозним фактом, який ми сприймаємо дуже серйозно”, – сказав Ґроссі журналістам у вівторок.

За його словами, активна частина реактора, що містить ядерний матеріал, захищена лише звичайним дахом, що недостатньо в умовах війни.

“Це робить його надзвичайно відкритим і крихким, наприклад, від артилерійського удару, дрона чи ракети”, – пояснив Ґроссі.

“Курська АЕС має реактори РБМК, ідентичні тим, що були на Чорнобильській АЕС. Вони особливо небезпечні, оскільки не мають захисного “конфайнменту” та вразливі. Це створює небезпеку ядерного інциденту”, – підкреслив голова МАГАТЕ.

Проте, посилаючись на Росенергоатом, Гроссі зауважив, що один реактор станції працює на запланованій потужності, а другий проходить планове технічне обслуговування.

Росія стверджує, що станція, яка розташована у місті Курчатов, за 40 км від українських сил, що увійшли на територію Курської області Росії, неодноразово зазнавала нападів з боку українських сил. Україна поки не відповіла на звинувачення.

Після того як Україна розпочала вторгнення в Курську область 6-го серпня, МАГАТЕ закликало як Росію, так і Україну, проявити “максимальну стриманість”, щоб “уникнути ядерної аварії з потенційними серйозними радіологічними наслідками” на Курській АЕС.

Курська АЕС має чотири радянські реактори РБМК-1000. Ці реактори мають таку саму конструкцію, як ті, що були встановлені на Чорнобильській атомній електростанції.

Російські війська захопили Чорнобильську АЕС та Запорізьку АЕС – найбільшу в Європі – на початку повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році. Хоча Чорнобильську АЕС було згодом звільнено, війська РФ досі контролюють ЗАЕС.

Минулого тижня Гроссі заявив, що планує найближчими днями здійснити візит на Курську АЕС в Росії та до України. За його словами, після відвідування АЕС у Курській області, він продовжить свою поїздку до Києва, де розраховує зустрітися з президентом Володимиром Зеленським.

Раніше у МАГАТЕ заявили, що ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій атомній електростанції погіршилась після удару безпілотника поруч. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

fifteen − one =

Back to top button