Світ

Туреччина для повернення у програму F-35 зробила пропозицію США – ЗМІ

Туреччина для повернення у програму F-35 зробила пропозицію США - ЗМІ

Фото: U.S. Air Force photo

Американські винищувачі F-35

На складах у Туреччині зберігаються ЗРК С-400 вартістю 2,5 млрд доларів, які були закуплені у РФ, і придбання яких викликало кризу у відносинах із США.

Туреччина на переговорах про повернення у програму постачання новітніх винищувачів F-35 запропонувала США “законсервувати” придбані раніше російські системи ППО С-400 та допустити американців до перевірки. Про це повідомляє видання Сumhuriyet з посиланням на джерело.

“Туреччина, яка є членом НАТО, хоче отримати від свого союзника США одну ескадрилью F-35 та одну F-35B і висунула щодо ЗРК С-400 російського виробництва пропозицію: “Давайте покладемо їх у ящики, а ви оглянете””, – йдеться у публікації.

Зазначається, що на складах у Туреччині зберігаються ЗРК С-400 вартістю 2,5 млрд доларів, які були закуплені у РФ, і придбання яких викликало кризу у відносинах із США.

За даними джерела, Туреччина пропонує способи вирішення питання із С-400, що є умовою США для повернення країни в програму з виробництва та придбання винищувачів нового покоління F-35.

Як відомо, США призупинили постачання винищувачів F-35, запровадивши санкції проти Туреччини в 2019 році, через придбання нею систем протиповітряної і протиракетної оборони С-400 у Росії. Відтоді на складах зберігаються шість бойових літаків F-35A, виготовлених для Туреччини, середня вартість одного такого літака становить приблизно 130 мільйонів доларів.

У США оцінили втрати Туреччини від виключення із програми F-35

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

twelve − two =

Back to top button