Україна

Затримано двох керівників ТЦК, які “заробили” на ухилянтах мільйон доларів


Затримано двох керівників ТЦК, які заробили на ухилянтах мільйон доларів

Схему ухилення військовозобов’язаних від мобілізації організували керівники Бориспільського та Бучанського ТЦК.


Служба безпеки затримала двох очільників ТЦК на Київщині та їхнього спільника, які “заробили” на ухилянтах понад 1 млн доларів. Про це повідомила пресслужба СБУ в п’ятницю, 16 серпня.
 
У результаті комплексних заходів затримано трьох організаторів оборудки. Ними виявились очільники двох районних ТЦК столичного регіону та їхній спільник – громадянин країни Південного Кавказу.

За інформацією Офісу генерального прокурора, схему ухилення військовозобов’язаних від мобілізації організували керівники Бориспільського та Бучанського ТЦК.

 
Під час обшуків у помешканнях та автомобілях затриманих виявлено понад 1,2 млн доларів. Більшість вилученої готівки фігуранти зберігали у спеціально облаштованих схованках під підлогою та за обшивкою стін власних осель.
 
Слідство встановило, що фігуранти пропонували військовозобов’язаним своє сприяння в уникненні призову на підставі підроблених документів про непридатність до служби за станом здоров’я.
 
За матеріалами справи, вартість таких “послуг” становила 37 тисяч доларів з одного ухилянта. У цю суму входила підготовка повного “пакета” документів, зокрема фіктивних меддовідок, а також “супровід” ухилянтів під час проходження військово-лікарської комісії.
 
Для реалізації схеми посадовці військкоматів використовували особисті зв’язки серед представників ВЛК, яких “втемну” залучали до злочинної схеми.
 
Потім фіктивні документи використовували для зняття потенційних призовників з військового обліку, що давало їм можливість втекти за кордон.

 
Для пошуку ухилянтів та передачі грошей посадовці ТЦК залучили свого знайомого-іноземця.
 
Військова контррозвідка СБУ затримала посередника у столичному ресторані, коли він одержував 50 тисяч доларів від нових клієнтів. Після цього в службових кабінетах затримали обох посадовців ТЦК.
 
Додатково під час обшуків в оселі іноземця виявлено велику кількість зброї, зокрема пістолет з глушником, походження якої зараз встановлюється.
 
Слідчі СБУ оголосили затриманим про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:
 
  • перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань;
  • неправомірна вигода, надана службовій особі, яка займає відповідальне становище, вчинена за попередньою змовою групою осіб.
Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує до восьми років тюрми.
 
Нагадаємо, раніше прикордонники розповіли, як зросли “розцінки” за втечу за кордон для ухилянтів.

Бухгалтерку постачальника Міноборони затримали з 4,7 млн євро

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 × five =

Back to top button