Україна

РФ ініціювала розмову щодо обміну полоненими – Лубінець


РФ ініціювала розмову щодо обміну полоненими - Лубінець

Ситуація в Курській області змусила Росію проявляти ініціативу в питанні обміну полоненими, чого вона раніше не робила.

Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець провів розмову із російською уповноваженою з прав людини Тетяною Москальковою з приводу обміну полоненими на тлі просування ЗСУ в Курській області. Про це Лубінець у середу, 14 листопада повідомив в ефірі телемарафону.

“Щодо комунікації з російською стороною. Я можу сказати за себе. Так, була ініціативна розмова з боку російської контрвізаві щодо цього питання. Я дуже сподіваюся, що, незважаючи на публічні заяви російських ЗМІ, що росіяни нібито прийняли рішення призупинити якісь обміни… У нас зараз обмін інформацією відбувається. Я також інформую МКЧХ і ООН, що права російських військовополонених захищаються, ми моніторимо цю ситуацію і в будь-який час Україна готова продовжувати обмінні процеси на підставі Женевської конвенції. Знову ж таки у нас є пріоритетні категорії, які ми готові обмінювати. У першу чергу це важкопоранені, друге – це українські жінки, і в третю чергу – всі ті, хто залишається в полоні”, – зазначив Лубінець.

Він також додав, що ситуація в Курській області змусила Росію проявляти ініціативу в питанні обміну полоненими, чого вона раніше не робила.

“Чим ця ситуація завершиться, я не знаю, але українська сторона завжди готова проводити обмінні процеси”, – зазначив Лубінець.

Нагадаємо, ще у перші дні операції ЗСУ у Курській області президент Володимир Зеленський заявив про результативне поповнення “обмінного фонду”.

Також повідомлялося, що українські військові під час операції у Курській області зіштовхнулися із несподіваною проблемою – занадто великою кількістю полонених росіян. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

one × five =

Back to top button