Україна

Підсумки 9.8: ЗСУ атакували аеродром, РФ – магазинСюжет


Підсумки 9.8: ЗСУ атакували аеродром, РФ - магазин

Україна завдала удару по аеродрому у Липецьку: вибухи, пожежа і детонація; РФ ударила по супермаркету у Костянтинівці: багато жертв. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Україна завдала удару по аеродрому у Липецьку: вибухи, пожежа і детонація

У російському Липецьку спалахнула масштабна пожежа на військовому аеродромі внаслідок атаки безпілотника. У Генштабі України заявили, що в ході атаки було уражено склади з керованими авіаційними бомбами та ще низку інших об’єктів в районі летовища. Зафіксовано декілька джерел загоряння, здійнялася сильна пожежа та спостерігалася багаторазова детонація. Відомо, що на аеродромі Липецьк базуються літаки Су-34, Су-35 та МіГ-31 повітряно-космічних сил РФ. Результати ураження уточнюються. Місцева влада повідомляла про вибухи на вибухонебезпечних об’єктах і пошкоджену енергетичну інфраструктуру, а також оголосила евакуацію. Місцеві жителі публікували відео з потужними вибухами.

РФ ударила по супермаркету у Костянтинівці: багато жертв

Російські воєнні злочинці обстріляли супермаркет у Костянтинівці Донецької області. Кількість жертв протягом дня зростала і увечері сягнула 14 людей. Повідомлялося, що з-під завалів на місці обстрілу дістали тіло дитини. Ще 44 людини отримали поранення. За даними місцевої влади, війська РФ завдали по місту авіаудару ракетою Х-38. Пізніше РФ знову вдарила по Костянтинівці: цього разу зі Смерчів по приватному сектору.

В Міноборони РФ визнали бої на околицях Суджі

Міністерство оборони РФ визнало, що бої у Курській області дійшли до міста Суджа, де знаходиться станція, через яку йде транзит російського газу через Україну в Європу. Про це йдеться в заяві відомства. У відомстві запевняють, що “здійснили вогневе ураження” живої сили і техніки українських бійців. Тим часом місцеві жителі публікували відео колони палаючої російської техніки – ймовірно підкріплення. Окрім того, мер міста Курчатов, де розташована Курська АЕС, заявив, що бойові дії точаться вже за кілька десятків кілометрів від міста. Також стало відомо, що росіяни готуються до оборони Курської АЕС. Тим часом у ЗСУ заявили, що контролюють Суджу на Курщині.

Кабмін спростив ввезення енерготоварів в Україну

Уряд ухвалив постанову, яка звільняє митні органи від необхідності надавати забезпечення сплати митних платежів. У Кабміні пояснили, що спрощення процедури необхідне, аби потрібне для української енергетики обладнання максимально швидко та без додаткових платежів завозилося в Україну. Також уряд ухвалив рішення про активізацію програми встановлення альтернативної енергетики в адмінбудівлях, лікарнях та школах. Йдеться насамперед про сонячні панелі на дахах, а також встановлення установок зберігання енергії. Це завдання як для міністерств, так і для всіх місцевих керівників. Заявляється, що Україна має вийти на рівень, коли максимальна кількість лікарень, адмінбудівель та шкіл є автономними.

Гарріс випередила Трампа за рівнем підтримки

Демократка Камала Гарріс випереджає республіканця Дональда Трампа на майбутніх виборах президента США з результатом 42% проти 37%. Згідно з результатами опитування Ipsos, Гарріс збільшила свою перевагу з липня, коли в опитуванні її відрив від Трампа становив 37% проти 34%. Також з’ясувалося, що Гарріс випереджає Трампа в ключових штатах, де вибори будуть найбільш напруженими – Аризона, Джорджія, Мічиган, Невада, Північна Кароліна, Пенсільванія та Вісконсин. У цих штатах Гарріс отримує 42% голосів порівняно з 40% у Трампа.

ГУР здійснило рейд на Кінбурнську косу

Спецпризначенці Головного управління розвідки Міністерства оборони України здійснили рейд на тимчасово окуповану ворогом Кінбурнську косу в п’ятницю. Під час операції були знищені десятки росіян та їхня техніка. У ГУР показали відео рейду.

США оголосили новий пакет допомоги Україні

Сполучені Штати Америки 9 серпня оголосили новий пакет військової допомоги для України на 125 млн доларів. До пакета увійшли ракети Stinger; боєприпаси для HIMARS; боєприпаси калібру 155 мм та 105 мм; радари; ракети TOW; протитанкові системи Javelin і AT-4; бронемашини HMMWV.

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button