Події

Підсумки 08.08: Бої на Курщині і медалі Олімпіади

Підсумки 08.08: Бої на Курщині і медалі Олімпіади

Фото: Генштаб ВСУ (иллюстративное фото)

У вівторок, 6 серпня, росЗМІ та влада РФ заявляли, що українська армія прорвалася на територію Курської області

Бої тривають у Курській області вже третій день; Українські борці завоювали дві медалі на Олімпіаді. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Росіяни заявляють, що українські сили зайняли кілька прикордонних сіл і частину міста Суджа

Третю добу в Курській області Росії тривають бої. Один з їхніх напрямків – райцентр Суджа, де знаходиться газовимірювальна станція –  єдина точка, через яку газ з РФ надходить до Європи транзитом через Україну. Український Генштаб не коментує події в Курській області, їхній масштаб, кількість залучених військових, плани та решту подробиць. Водночас частина проросійських військових блогерів припускають, що Суджа знаходиться в оперативному оточенні, або ж принаймні його західну частину не контролює Росія, та що ймовірно українські військові обійшли місто з півночі та півдня. Неназваний радник президента Зеленського 8 серпня заявив у коментарі The Washington Post, що Україна наразі контролює газовимірювальну станцію у Курській області РФ.

В Білому домі та ЄС відреагували на події в Курській області

У США підкреслили, що підтримують Україну в тому, що вона робить, захищаючись від російської агресії. В Білому домі акцентували, що у Курській області є російські війська, які атакують Україну. 

У свою чергу, речник ЄС Петер Стано заявив, що Україна у рамках своєї оборонної війни проти незаконної агресії РФ має право на завдання ударів по ворогу там, де вважає за потрібне, у тому числі на його території. Він наголосив, що позиція Євросоюзу щодо агресивної війни РФ проти України залишається незмінною і полягає у повній підтримці України у її законному праві на самооборону.

Німеччина заявила, що Україна має право використовувати передане ФРН  озброєння за своїм розсудом також для просування на російській території, бо територія РФ теж є зоною бойових дій.

Міністерство оборони Росії підтвердило просування українських військових у двох районах Курської області. Там заявили, що перекинули до кордону резерви й обстрілює ЗСУ з авіації у Суджанському і Кореневському районах Курської області.

Спортсмени Жан Беленюк та Парвіз Насібов здобули для України медалі на Олімпійських іграх-2024

Український борець греко-римського стилю Парвіз Насібов – срібний призер Олімпіади у ваговій категорії до 67 кг. 25-річний спортсмен із Миколаєва у фіналі програв супернику з Ірану 5:6.

Український борець греко-римського стилю Жан Беленюк – бронзовий призер Олімпіади у ваговій категорії до 87 кг. 33-річний спортсмен здолав суперника з Польщі – 3:1. Цей поєдинок став для 33-річного Беленюка останнім у кар’єрі. При цьому, здобувши “бронзу” Олімпіади-2024, українець став володарем усього комплекту нагород ОІ, додавши його до “срібла” Ігор у Ріо-де-Жанейро-2016 та “золота” у Токіо-2020.

Триває евакуація дітей з Донеччини

Дітей вивозять з 28 населених пунктів. Їх евакуюють виключно на броньованих транспортних засобах, забезпечених шоломами та бронежилетами. Зауважується, що в евакуаційних операціях задіяні групи Фенікс, співробітники ДСНС України, Білі янголи, представники військових адміністрацій та Нацполіції.

Міноборони запустило цифрового помічника для військових

В Україні відбулася презентація мобільного застосунку для військовослужбовців Армія+. Мета застосунку полягає у тому, аби звільнити армію від паперової роботи, щоб військові не витрачали свій час на “застарілу, нікому не потрібну бюрократію”. У застосунку будуть курси й навчальні програми. Також через Армію+ військові зможуть отримувати всі соціальні послуги, які надає держава.

В Україні ростуть надходження від оподаткування алкоголю

Попри шалений супротив “чорного ринку”, заходи з детінізації ринку алкогольних напоїв дають позитивний результат, зокрема у вигляді надходжень до бюджету, заявив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. З урахуванням останніх підсумків декларування ПДВ, податкова ефективність по галузі у 2024 році становить 7,12%, що більше минулого року на 1,5 відсоткові пункти (5,62%).

Україна та Маврикій уклали угоду про безвіз

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів переговори зі своїм колегою з Маврикію Манішем Гобіном у столиці африканської країни Порт-Луї. Зокрема, вони підписали угоду про безвіз. У відомстві очікують, що угода насамперед сприятиме поїздкам маврикійських інвесторів і бізнесменів до України для пошуку нових можливостей роботи. А от уже після завершення війни угода посприяє збільшенню кількості українських туристів на Маврикії.

У МОН розробили курс кримськотатарської мови для школярів

Для учнів 5-6-х класів Нової української школи розробили курс із кримськотатарської мови та літератури. Він складається зі 140 уроків. Кожен урок курсу складається з трьох частин: відеоматеріалу кримськотатарською мовою (із субтитрами), тестових завдань та конспекту. Усі навчальні матеріали розробили з урахуванням традицій, звичаїв та історії кримськотатарського народу.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 − 6 =

Back to top button