Світ

Верховний суд підтвердив вирок чехові, який воював проти України

Верховний суд підтвердив вирок чехові, який воював проти України

Фото: radio.cz

Чехія не вперше судить бойовиків, які воювали проти України

52-річний громадянин Чехії був засуджений заочно, він досі перебуває у розшуку. Раніше захист вказував, що засудженого, ймовірно, вже немає серед живих.

Верховний суд Чехії підтвердив вирок – 21 рік позбавлення волі – чеху Алоїзу Полаку, який воював на Донбасі в лавах проросійських бойовиків. Про це повідомляє Radio Prague International.

Повідомляється, що 52-річний громадянин Чехії був засуджений заочно, він досі перебуває у розшуку. Раніше захист вказував, що Полака, ймовірно, вже немає серед живих.

З 2016 по 2020 роки Полак убив щонайменше чотирьох військовослужбовців ЗСУ. У грудні 2016 року Алоїз Полак виїхав з Чехії на територію Донбасу, яку контролювали війська сепаратистів. Полак брав участь у боях проти українських військових у лавах так званої республіканської гвардії. Спершу він служив снайпером, а пізніше став командиром взводу.

“Безперечно, підсудний брав участь у бойових діях”, – повідомив у січні цього року голова апеляційної колегії Ян Кадлець, який назвав вирок відповідним скоєним злочинам.

Після подання апеляції муніципальний суд Праги розглядав справу тричі, і спочатку прокурор вимагав для Полака 24 роки ув’язнення.

Якщо Полак живий і в майбутньому повернеться до Чехії, він матиме можливість вимагати нового розгляду своєї справи. У такому разі вирок автоматично буде скасовано, і буде призначений судовий розгляд, вирок за яким не може бути суворішим за попередній.

Це не перший випадок, коли суди в Чехії виносять вироки тим, хто воював на Донбасі проти ЗСУ. У деяких випадках ці вироки також було винесено заочно.

Раніше повідомлялося, що Празький міський суд заочно засудив до 21 року ув’язнення колишнього чеського військовослужбовця Мартіна Сукупа, який воював на боці проросійських сепаратистів ДНР.

Перед тим міський суд Праги заочно засудив до 20 років в’язниці громадянина Чехії Іржі Урбанека, котрий воював на Донбасі за сепаратистів “ДНР”.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 + 1 =

Back to top button