Україна

Затримано священника УПЦ МП, який готував удар по військових ешелонах


Затримано священника УПЦ МП, який готував удар по військових ешелонах

Затримано двох агентів воєнної розвідки РФ, але головним фігурантом виявився громадянин Росії, настоятель одного із харківських храмів УПЦ МП.

СБУ затримала священника УПЦ МП, який був агентом російського ГРУ і готував удар по ешелонах ЗСУ на Харківщині. Про це в четвер, 1 серпня, повідомила пресслужба СБУ.

Повідомляється про затримання двох агентів воєнної розвідки РФ, які готували обстріл ешелонів ЗСУ, що перевозять особовий склад, техніку та боєприпаси на передову, але головним фігурантом виявився громадянин Росії, настоятель одного із харківських храмів УПЦ МП, завербований російською спецслужбою ще до почтаку повномасштабної війни.

“Після вторгнення РФ на нього вийшов кадровий співробітник головного управління генштабу збройних сил Росії (відомого як ГРУ). Його особу вже встановлено Службою безпеки. Під час дистанційного контакту ворожий спецслужбіст поставив перед кліриком завдання: зібрати інформацію про графіки та маршрути руху ешелонів ЗСУ на території Харківщини”, – йдеться в повідомленні.

Для отримання розвідданих священник залучив свого знайомого – працівника місцевої філії Укрзалізниці.

“Встановлено, що посадовець дав клірику доступ до службових документів з інформацією про час відправлення та прибуття, а також місць розвантаження потягів Сил оборони. Відзняті кадри священнослужитель мав пересилати своєму куратору через анонімний чат у месенджері. Для конспірації вони використовували шифрувальні символи, наприклад, розпочинали листування тільки після обумовлених “смайлів” у заздалегідь визначений час”, – повідомляють в СБУ.

Після отримання розгорнутого звіту окупанти планували здійснити за вказаними координатами вогневе ураження, але Служба безпеки зірвала плани агресора. Обох фігурантів було затримано, у них вилучено мобільні телефони й сім-карти різних операторів із доказами розвідувально-підривної діяльності.

Клірику і його спільнику оголошено підозру в несанкціонованому поширенні інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану. Санкція відповідної статті передбачає покарання до 12 років тюрми.

Затримані перебувають під вартою, вирішується питання щодо додаткової кваліфікації їхніх злочинних дій.

Раніше повідомлялося, що вХаркові затримано шпигуна, який збирав дані про секретну документацію. Для отримання координат цілей фігурант намагався використати свою знайому, яка працює в держустанові й має доступ до таємної інформації.

Шістьом російським агітаторам загрожує до десяти років ув’язнення

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 × five =

Back to top button