Цікаве

Загадкові гази на Венері: натяк на можливість життя

Загадкові гази на Венері: натяк на можливість життя

Фото: pixabay.com
Ознаки двох газів у хмарах Венери можуть вказувати на життя

Науковці отримали нові докази того, що на Венері може бути фосфін – газ, який є біомаркером життя на Землі.

Виявлення фосфіну та аміаку в атмосфері Венери може свідчити про присутність форм життя. Про це повідомляє The Guardian.

Ще у 2020 році група дослідників оголосила про виявлення фосфіну в хмарах Венери, але це відкриття викликало суперечки після того, як наступні спостереження не підтвердили їхніх результатів. Однак тепер вчені надали додаткові докази наявності фосфіну та виявили аміак в атмосфері планети.

“Ми тричі проводили спостереження і отримали в 140 разів більше даних, ніж під час першого дослідження. Інформація, яку ми маємо зараз, свідчить про чергове виявлення фосфіну”, – розповів Дейв Клементс, викладач астрофізики в Імперському коледжі Лондона.

Команда професорки Джейн Грівз з Кардіффського університету припускає, що інші дослідники не змогли знайти фосфін через різний час спостереження.

“Виявилося, що всі наші спостереження, які виявили фосфін, були зроблені, коли атмосфера Венери переходила від ночі до дня, а всі спостереження, які не виявили фосфіну, – коли атмосфера змінювалася від дня до ночі”, – прокоментував Дейв Клементс.

Клементс також зазначив, що ультрафіолетові промені Сонця можуть розщеплювати молекули фосфіну у верхніх шарах атмосфери Венери протягом дня, що ускладнює їхнє виявлення.

Проте, ці знахідки не слід вважати остаточним доказом наявності життя на Венері. Команда не стверджує, що знайшла життя на планеті.

“Навіть якщо ми підтвердимо обидва ці [висновки], це не буде доказом того, що ми знайшли ці “чарівні мікроби” і вони живуть там сьогодні”, – сказала професорка Джейн Грівз із Кардіффського університету.

Раніше повідомлялося, що космічний центр NASA завершив експеримент з імітації життя на станції на поверхні Марса. 

Вчені з’ясували, що вплинуло на постійне виверження вулканів на Венері

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eighteen + five =

Back to top button