Світ

У Росії відклали газифікацію Камчатки через санкції


План газифікації Камчатки затвердили у 2023 році. У регіон планувалося налагодити постачання палива із проєкту Сахалін-2.

Уряд РФ переніс терміни газифікації Камчатського краю за допомогою скрапленого природного газу – замість 2025 року проєкт буде реалізовано до кінця 2026 року. Це випливає з підготовленого міненерго РФ проєкту ухвали, передає The Moscow Times у п’ятницю, 26 липня.

План газифікації Камчатки затвердили у 2023 році. У регіон планувалося налагодити постачання палива із проєкту Сахалін-2.

Як заявляв губернатор Камчатського краю Владімір Солодов, ставка на власні родовища газу не спрацювала через некоректну оцінку запасів. У результаті дефіцит палива в регіоні становив 500 млн кубометрів на рік. 

Віцепрем’єр Росії Александр Новак прогнозував, що потреба регіону в газі зросте до кінця 2035 року до 700-800 тис. кубометрів.

У зв’язку з цим уряд доручив Газпрому з 2023 року розпочати постачання споживачам Камчатського краю СПГ з проєкту Сахалін-2, а Новатеку – побудувати морський регазифікаційний термінал у бухті Ракова Авачинської губи та два танкери для доставки СПГ.

Регіональна та федеральна влада РФ своєю чергою мала побудувати берегову та причальну інфраструктуру, а також визначити оптову ціну на регазифікований газ та джерела компенсації різниці з ринковою ціною – втраченої вигоди Газпрому.

Зсув термінів стався через проблеми з плавучою регазифікаційною установкою та танкерами-газовозами, заявив перший віцепрезидент науково-експертної ради Національної асоціації СПГ Александр Климентьєв.

На це безпосередньо вплинули санкції Заходу за повномасштабну війну проти України, які ускладнили пошук необхідних рішень.

Нагадаємо, російський Газпром у 2023 році отримав чистий збиток у 629,1 млрд рублів (майже $6,8 млрд) після чистого прибутку 1,23 трлн рублів (близько $13 млрд)роком раніше.

Ми повідомляли, що постачання газу до Китаю компенсували РФ лише 11% втраченого ринку в Європі. Зниження постачань до Європи склало 115 млрд куб м, з яких Китай замістив лише 13 млрд.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 × four =

Back to top button