Україна

Україна знешкодила агентурну групу ФСБ, що готувала підпали ТЦ у Євросоюзі


Україна знешкодила агентурну групу ФСБ, що готувала підпали ТЦ у Євросоюзі

Зловмисники діяли у складі злочинного угруповання, діяльність якого координували кадрові співробітники спецслужби Росії.

Контррозвідка Служби безпеки та Національна поліція запобігли серії терактів в Україні та Євросоюзі. В різних регіонах нашої держави нейтралізовано агентурну групу ФСБ, що готувала підпали у місцях масового перебування людей. Про це повідомила СБУ на своєму Telegram-каналі в четвер, 25 липня.

“Основними цілями ворога були торгові центри, автозаправні станції, аптеки та ринки в Україні, Польщі та країнах Балтії”, – йдеться в повідомленні.

Організатора ворожого осередку та його спільника затримано під час комплексних заходів на Прикарпатті. Зловмисники діяли у складі злочинного угруповання, діяльність якого дистанційно координували кадрові співробітники спецслужби РФ.

“До складу злочинної групи входило 19 осіб, які були розосереджені по місцях проживання в Івано-Франківській, Дніпропетровській, Полтавській областях та у Запоріжжі… Фігуранти за гроші вербували кандидатів на вчинення підпалів цивільних об’єктів. Для пошуку потенційних виконавців використовували особисті зв’язки у кримінальних колах.

Фігуранти готували для них підроблені документи, щоб “відрядити” завербованих підпалювачів за кордон. Зокрема паспорти, водійські права, дипломи про освіту та медкартки, оформлені на третіх осіб. Таким чином агентура РФ планувала незаконно переправляти своїх спільників за межі України та “легалізувати” їх на території ЄС”, – ідеться в повідомленні.

Після вчинення підпалів виконавці мали фільмувати загоряння об’єктів на камери власних телефонів для подальшого “звіту” до ФСБ.

Медіафайли агресор планував використати для підготовки спеціальних інформаційних операцій, спрямованих на розхитування суспільно-політичної обстановки в Євросоюзі.

Під час 37 обшуків у помешканнях, автомобілях та гаражних приміщеннях фігурантів вилучено:

  • мобільні телефони, флеш-накопичувачі, чорнові записи та підроблені документи, які використовували у підривній діяльності;
  • автомат АК, пістолети, зокрема Gloсk 19 з набоями та глушниками;
  • банківські картки та великі суми готівки, які витрачали на вербування потенційних підпалювачів.

Нині організатору агентурної групи ФСБ та його спільнику повідомлено про підозру (відповідно до вчинених злочинів) за такими статтями Кримінального кодексу України, серед них:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Тепер тривають слідчі дії та оперативні заходи для притягнення всіх винних до відповідальності. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eighteen + fifteen =

Back to top button