Україна

У Мінцифри направцювли рішення для стабільного зв’язку під час знеструмлень


У Мінцифри направцювли рішення для стабільного зв’язку під час знеструмлень

Навіть якщо живлення немає, українці повинні мати змогу викликати швидку чи поліцію, написати рідним або отримати сповіщення про повітряну тривогу.

Міністерство цифрової трансформації напрацьовує рішення для стабілізації мобільного звʼязку під час знеструмлень. Про це інформує пресслужба відомства у середу, 24 липня.

Зауважується, що знеструмлення не повинні впливати на базові життєві потреби людей. Навіть якщо живлення немає, українці повинні мати змогу викликати швидку чи поліцію, написати рідним або отримати сповіщення про повітряну тривогу.

Серед рішень, які ухвалили вже зараз:

  • оновили вимоги НЦУ. Тепер мобільні оператори повинні забезпечити 25 % мереж генераторами, щоб вони працювали 72+ години без світла, інша частина мобільної мережі має працювати 10 годин на акумуляторних батареях. Акумулятори працюють за принципом повербанка – живлять базові станції під час знеструмлень;
  • посилили перевірки за виконанням вимог. Оператори щоквартально даватимуть апдейт щодо ситуації НЦУ, а НКЕК перевірятиме їх;
  • розробили постанову № 322, яку вже ухвалив регулятор. Так оператори зможуть подати заявку в Обленерго, щоб установа модернізувала свої мережі, які йдуть до базових станцій. Це дасть змогу швидше заряджати акумулятори. Додали, що на зарядку акумуляторів все одно потрібен час;
  • узгодили перелік обʼєктів, які повинні мати безперебійне живлення, ОВА передадуть його до Обленерго;
  • парламент ухвалив законопроєкт про скасування мита та ПДВ на ввезення акумуляторів і генераторів;

Також нині фахівці працюють над бронюванням військовозобовʼязаних співробітників ремонтних бригад. Після обстрілів енергообʼєктів та коли базові станції виходять з ладу, вони першими відновлюють роботу. Тому, щоб мережа працювала стабільно, працівники ремонтних бригад повинні й далі працювати на своїх місцях.

У відомстві додали, що пізніше користувачі зможуть повідомляти в Дії про проблеми зі звʼязком, навіть коли будуть офлайн. Під час відновлення звʼязку інформація підтягнеться.

 

“Аналізуватимемо фідбек та працюватимемо над стабілізацією звʼязку далі”, – мовили у повідомленні.

Нагадаємо, Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) оновив вимоги до базових станцій мобільних операторів в умовах воєнного стану. Відтепер оператори мають забезпечити доступність мобільного зв’язку під час відключень електроенергії протягом 10 годин, замість 4 годин, як було раніше.

Раніше президент України Володимир Зеленський доручив віце-премʼєр-міністру Федорову на найближчому засіданні Ставки подати аналіз щодо операторів звʼязку, щоб знати, що робиться для гарантування звʼязку в умовах знеструмлень, і хто з операторів звʼязку не дотримується відповідних рішень.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

six + ten =

Back to top button