Україна

Закликав до збройного спротиву мобілізації: затримано відомого провокатора


Закликав до збройного спротиву мобілізації: затримано відомого провокатора

До інформаційно-підривної діяльності на користь Росії блогер-провокатор залучив ще сімох спільників.


Служба безпеки нейтралізувала у Київській, Одеській, Харківській та Закарпатській областях угруповання, яке працювало на зрив мобілізації та “зливало” дані українських військових. Про це повідомила пресслужба СБУ у вівторок, 23 липня.
 
Одним з організаторів злочинної групи був ексведучий популярних телепроєктів України, а наразі відомий блогер, який поширює прокремлівські наративи. За інформацією ЗМІ, мова йде про пропагандиста Жана Новосельцева.
 
До інформаційно-підривної діяльності на користь Росії він залучив ще сімох спільників. Серед них – псевдоексперти, адміністратори інтернет-спільнот та фахівці з відеомонтажу.
 
За даними слідства, фігуранти закликали до збройного спротиву співробітникам ТЦК та правоохоронних органів, а також поширювали фейки про українських захисників.
 
Для масового “розгону” провокативного контенту зловмисники створили власну мережу каналів та сторінок в YouTube, Telegram та Facebook із загальною аудиторією понад 600 тисяч користувачів. На цих інтернет-ресурсах фігуранти проводили стріми та публікували дописи з відеосюжетами, в яких інструктували щодо силових методів ухилення від призову.
 
Також вони створили сайт, де “зливали” персональні дані українських військових, насамперед представників ТЦК та правоохоронців.

 Учасники угруповання закликали до збройного спротиву мобілізації. Фото: СБУ

 
Для прикриття підривної діяльності учасники угруповання видавали себе за журналістів, використовуючи посвідчення незареєстрованих видань. Координацію злочинних дій фігуранти здійснювали через спеціально створений анонімний чат у месенджері.
 
Під час обшуків за місцями їхнього проживання виявлено комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинів.
 
Наразі затримано двох організаторів угруповання: блогера та його спільника-псевдоексперта. Слідчі СБУ повідомили їм про підозру в перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань.
 
За цією ж статтею кваліфіковано злочинні дії ще двох псевдоекспертів вказаного угруповання підконтрольної інтернет-мережі.
 
Вирішується питання щодо повідомлення про підозру всім іншим фігурантам. Триває розслідування. Зловмисникам загрожує до восьми років тюрми.

Нагадаємо, у Львові затримали молодиків, які за вказівкою ФСБ Росії готували серію підпалів авто українських воїнів.

СБУ викрила нові схеми для ухилянтів, серед затриманих – рецидивіст

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

twenty − 10 =

Back to top button