Світ

Угорщина знову блокує гроші Україні на озброєння

Угорщина знову блокує гроші Україні на озброєння

Фото: eeas.europa.eu

Високий представник ЄС Жозеп Боррель

Міністри ЄС із закордонних справ дуже критично ставляться до “мирних ініціатив” Будапешта.

Міністрам закордонних справ країн Євросоюзу не вдалося домовитися про розблокування коштів Європейського фонду миру для фінансування обороноздатності України. Про результати зустрічі чиновників у Брюсселі розповів голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель, передає Європейська правда.

За словами Борреля, рішення саботувала одна країна-член, яка назвала закупівлю зброї для України “чимось неприйнятним і нестерпним”. При цьому всі інші країни Євросоюзу наполягали, щоб блокування припинилося, особливо з огляду на те, що Росія атакувала українські лікарні.

Хоча Боррель не назвав країну, яка чинить супротив підтримці України, відомо, що понад 6 мільярдів євро на військову допомогу для України блокує Угорщина. Уряд Віктора Орбана не може переконати навіть гарантія того, що внески Будапешта до Європейського фонду миру не використовуються для купівлі зброї.

На пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ Боррель також розповів, що всі члени ЄС, за єдиним винятком дуже критично поставилася до “мирних ініціатив” стосовно України з боку представників уряду Угорщини, яка наразі очолює ротаційне головування в ЄС.

Боррель також засудив позиції міністра закордонних справ Угорщини, який на засіданні Ради безпеки ООН в ході виступу на запрошення головуючої в РБ Росії звинуватив ЄС у проведенні “політики підтримки війни” стосовно України.

Він підкреслив, що саме Росія є агресором, у порушення Статуту ООН, а Україна є жертвою агресії , яка використовує своє фундаментальне право на самооборону.

Нагадаємо, Угорщина стала єдиною країною ЄС, яка не підписала спільну заяву пів сотні держав із засудженням РФ у Раді Безпеки ООН. 

В ЄС розповіли, чи є можливість позбавити Угорщину головування

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

ten − eight =

Back to top button