Світ

Харріс замість Байдена. Останній шанс демократівСюжет


Джо Байден все ж таки зняв свою кандидатуру на майбутніх президентських виборах, підтримавши номінацію свого віце-президента Камали Харріс.

 

Джо Байден перевернув перебіг передвиборної кампанії у США. Чинний президент таки наважився зняти свою кандидатуру з виборів. Демократи тепер мають терміново вирішити питання, хто замінить Байдена у зіткненні з Дональдом Трампом. Швидше за все, партія об’єднується навколо віце-президента Камали Харріс як свого нового кандидата.

 

Рішення Байдена

 

Ще в суботу помічники президента складали графік заходів передвиборчої кампанії, в яких він мав взяти участь після повернення до Білого дому. Однак, як повідомили близькі до Байдена анонімні джерела, до ранку неділі президент передумав.

 

Він спілкувався з невеликим колом помічників, серед яких був один із його найближчих радників Стів Річетті, його головний стратег Майк Донілон, заступник голови адміністрації Енні Томасіні та Ентоні Бернал – голова адміністрації першої леді Джілл Байден.

 

Річетті, який був близьким помічником Байдена ще з часів його роботи в Сенаті США, приїхав у пляжний будиночок президента у п’ятницю. Донілон, ще один помічник, який відіграв ключову роль у прийнятті найважливіших політичних рішень президента, приєднався до них у суботу. Байден і його помічники вивчали нові дані опитувань і обговорювали, чи зможе він перемогти Дональда Трампа в умовах, що склалися.

 

Нові дані оптимізму не вселяли. Більше того, очікувалося, що цього тижня до кампанії за зняття кандидатури Байдена підключаться нові постаті у Демократичній партії.

 

Разом з Донілон Байден почав складати заяву, що повідомляє про його вихід з гонки. Річетті в цей час опрацьовував подробиці того, як воно поширюватиметься і як інформуватиме про це інших співробітників апарату.

 

За даними джерел ВВС, Байден прийняв остаточне рішення про вихід із президентських перегонів у неділю вранці, окремо зателефонувавши голові адміністрації Джеффу Зієнтсу, керівнику своєї передвиборчої кампанії Джен О’Меллі Діллон і віце-президенту Камалі Харріс, щоб повідомити їх про це.

 

Заміна для Байдена

 

Про можливе висування Харріс заговорили одразу після провальних для Байдена дебатів із Трампом наприкінці червня, хоча сама вона до останнього підтримувала свого боса.

 

Камалу вже підтримали видатні демократи, у тому числі подружжя Клінтонів. Ніхто з серйозних претендентів, хто міг би кинути їй виклик — губернатор Каліфорнії Гевін Ньюсом, губернатор Мічигану Гретхен Вітмер або губернатор Пенсільванії Джош Шапіро, поки не збирається цього робити.

 

Харріс підтримав і сам Джо Байден, назвавши своє рішення призначити її віце-президентом чотири роки тому найкращим із усіх, які він колись приймав.

 

Вона наступна в конституційній лінії наступності. Крім того, вона одразу ж отримає доступ до передвиборчої скарбнички демократів, у якій вже близько 100 млн. доларів, і до штабної інфраструктури.

 

Її прихильники попереджають, що відмова від кандидатури першої темношкірої жінки ризикує відштовхнути виборців, чиї голоси можуть бути вирішальними для перемоги над Трампом. Про це говорять і політтехнологи Демократичної партії.

 

Згідно з опитуваннями громадської думки, рейтинг схвалення Харріс приблизно такий же низький, як і у Байдена, і вона відстає від Трампа в опитуваннях, хоч і ненабагато.

 

Шанси проти Трампа

 

Головний недолік Харріс, як вважають багато аналітиків, — те, що вона вже брала участь у виборах на національному рівні, і закінчилося це сумно.

 

У 2020 році вона претендувала на президентську номінацію від Демократичної партії, і хоча спочатку все йшло добре, вона навіть не дійшла до праймериз: далося взнаки поєднання невдалих інтерв’ю, відсутність чітко сформульованого бачення і погано організована кампанія.

 

Вибір на користь Харріс – це ризик для демократів, але наразі безпечних варіантів немає. А ставки — можлива перемога Дональда Трампа — високі.

 

На адресу Харріс уже встиг висловитися і Дональд Трамп. Відповідаючи на запитання CNN, Трамп заявив, що перемогти віце-президента Харріса йому буде ще простіше, ніж Байдена.

 

В офіційному ютуб-каналі Національного комітету Республіканської партії вже з’явилося двохвилинне відео з критикою на адресу Харріс щодо політики влади США щодо боротьби з нелегальною міграцією.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

15 − seven =

Back to top button