Світ

Президент Сербії проголосив курс на ЄС

Президент Сербії проголосив курс на ЄС

Фото: point.md

Президент Сербії Александар Вучич

Більшість сербів, і влада країни прагнуть стати частиною Європейського Союзу, підкреслив лідер Сербії.

Сербія почне освоювати найбільше у Європі родовище літію разом із Німеччиною та Євросоюзом, а не Китаєм. Таким чином Белград прагне показати, що хоче стати частиною ЄС. Про це у четвер, 18 липня, пише Handelsblatt з посиланням на президента Сербії Александара Вучича.

За його словами, вхідним квитком до Євросоюзу для країни може стати видобуток літію. 

Як вказав Вучич, Сербія зможе видобувати 58 тисяч тонн літію щорічно, чого достатньо для виготовлення 1,1 мільйона електрокарів.

“Ми зможемо забезпечити близько 17% європейського ринку. Китайці також дуже чітко висловили свою зацікавленість у доступі до родовищ літію, але ми сказали їм, що ми обговорюємо це питання з європейцями і що з Китаєм немає дискусій щодо літію”, – наголосив президент.

Він додав, що Сербія прагне розмістити підприємства з виробництва автомобільних акумуляторів у Сербії та продавати лише частину літію як сировину. 

Вучич зазначив, що видобуток літію в країні може дати поштовх сербській економіці, а також прискорити процес вступу до ЄС. Він же заперечив зв’язки країни з РФ. 

“Я сиджу тільки на одному стільці – сербському. І в чому ми зближаємося з Росією? Я два з половиною роки не розмовляв з Путіним”, – сказав він. 

Прем’єр-міністр Сербії Мілош Вучевіч виступив на захист права Белграда продавати боєприпаси західним покупцям, попри подальші поставки цього озброєння в Україну.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

four + 15 =

Back to top button