Україна

Вже 87 держав підписали комюніке Саміту миру


Вже 87 держав підписали комюніке Саміту миру

Завдяки саміту вдалося зробити перший крок на складному шляху до мирного процесу. Інші країни продовжують підписувати комюніке.

Комюніке за результатами Саміту миру у швейцарському Бюрґенштоці вже підписали 87 країн. Про це заявила президентка Швейцарії Віола Амгерд під час відкриття 4-го саміту Європейської політичної спільноти у Бленгеймському палаці у британському Вудстоку, передає Укрінформ.

“Незважаючи на різні точки зору, які були висловлені у Бюрґенштоці, нам вдалося дійти згоди щодо спільного бачення. Це бачення полягало у створенні нового світу для всіх нас. Це бачення підсумовано в Бюрґенштокському комюніке, яке на сьогоднішній день підписали 87 країн. Інші країни продовжують підписувати комюніке, навіть деякі з них не були присутні на саміті”, – зазначила вона.

Амгерд вважає, що текст Бюрґенштокського комюніке “може стати основою для подальших дискусій”.

“Завдяки саміту нам вдалося зробити перший крок на складному шляху до мирного процесу. Наразі ми обговорюємо з Україною та ключовими партнерами, якими можуть бути наступні кроки. Ми працюємо над тим, щоб використати і підтримати імпульс для розробки конкретних кроків, у тому числі з питань, визначених у Бюрґенштокському комюніке”, – сказала вона.

Президент Швейцарії наголосила, що будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок “має бути безпечним, надійним, захищеним та екологічно обґрунтованим”.

Крім того, за її словами, продовольча безпека в жодному разі не повинна використовуватися у якості зброї, а напади на торгові судна і цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними.

Всі військовополонені мають бути звільнені. Усі депортовані та незаконно переміщені українці мають бути звільнені. Всі українські діти і всі інші українські цивільні особи, які були незаконно затримані, повинні бути повернуті в Україну”, – зазначила Амгерд.

За її словами, Швейцарія готова й надалі відігравати активну роль у цьому процесі.

“Ми особливо зосередимося на зміцненні мостів, які нам вдалося побудувати з Глобальним Півднем та Китаєм. Ми отримуємо дуже позитивні відгуки про саміт, навіть від колег з Глобального Півдня, які досі утримувалися від підписання Бюрґенштокського комюніке. Зараз важливо достукатися до них, взяти до уваги їхні занепокоєння і мотивувати їх приєднатися до Бюрґенштокського комюніке”, – додала вона.

Раніше повідомлялося, що острівна держава Маврикій підписала комюніке першого Саміту миру.

Нагадаємо, Саміт миру відбувся 15-16 червня у Швейцарії. На ньому обговорювалась ядерна безпека, продовольча безпека, обмін полоненими та повернення викрадених РФ українських дітей.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eight + 13 =

Back to top button