Україна

Омбудсмен відповів, чи розпочнеться навчальний рік раніше 1 вересня


Омбудсмен відповів, чи розпочнеться навчальний рік раніше 1 вересня

З огляду на стан в енергетиці рішення про початок навчального року в серпні, можливо, правильне, зазначив Горбачов.

 
Правові підстави розпочинати новий навчальний рік раніше 1 вересня наразі відсутні, хоча таке рішення може бути правильним. Про це заявив освітній омбудсмен Сергій Горбачов у Facebook в середу, 17 липня.
 
“Питання початку, тривалості та закінчення навчального року врегульовано законом про повну загальну середню освіту.. Встановлено, що освітній процес у закладах загальної середньої освіти організовується в межах навчального року, що розпочинається в День знань – 1 вересня, триває щонайменше 175 навчальних днів і завершується не пізніше ніж 1 липня наступного року”, – зазначив він.

Норми про освітній процес в умовах воєнного стану встановлюють, що тривалість навчального року, дату його початку або закінчення визначає Кабінет міністрів.
 
“Станом на 10 липня року відповідну постанову КМУ, яка регулює початок і кінець 2024/2025 навчального року, ще не видано, тому правових підстав розпочинати новий рік раніше за 1 вересня немає”, – наголосив омбудсмен.
 
Водночас, на його думку, з огляду на стан в енергетиці рішення про початок навчального року в серпні, можливо, правильне.
 
“Однак таке рішення Кабінету міністрів України має бути на кілька місяців раніше, щоб дати громадянам свободу вибору щодо початку та завершення навчального року. Це дало б змогу громадам і закладам освіти якісно підготуватися до такого кроку”, – сказав Горбачов.
 
Нагадаємо, школи та інші заклади освіти вже готуються до нового навчального року в умовах проблем з електропостачанням. Зокрема розглядають онлайн-навчання або у змішаному форматі, зміщення розкладу занять і збільшення тривалості зимових канікул.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eighteen − 18 =

Back to top button