Цікаве

SpaceX призупинила запуск Starlink після падіння 20 супутників

SpaceX призупинила запуск Starlink після падіння 20 супутників

Фото: SpaceX
Запуск ракети-носія Falcon 9 із супутниками призупинено

Наразі компанія проводить розслідування інциденту. Тривала затримка запуску може призвести до зміни графіка запусків на 2024 рік.

У SpaceX на невизначений термін відклали подальші запуски Falcon 9 після передчасного розгортання і падіння на Землю 20 супутників Starlink. Наразі у компанії проводять розслідування інциденту, повідомляє Independent.

Зазначається, що супутники, запущені на борту ракети SpaceX Falcon 9 11 липня з військової бази Ванденберг у Каліфорнії, згоріли в атмосфері. Тоді ракета злетіла, як і очікувалося, і її перший ступінь успішно відокремився, як і було заплановано. Але другий ступінь не зміг завершити своє друге згоряння після витоку рідкого кисню.

“Другий ступінь Falcon 9 виконав свій перший спалах номінально, однак на другому ступені стався витік рідкого кисню. Хоча ступінь вцілів і все ще виводив супутники, він не зміг успішно завершити свій політ по орбіті”, – йдеться в повідомленні SpaceX.

Застрягши на низькій орбіті, ракета випустила своє корисне навантаження з 20 супутників Starlink, які також застрягли на неоптимальній орбіті. Атмосферний опір сповільнив рух супутників, що призвело до їх падіння.

“За такого рівня опору наша максимально доступна тяга навряд чи буде достатньою для успішного підйому супутників. Таким чином, супутники знову увійдуть в атмосферу Землі і повністю зруйнуються. Вони не становлять загрози для інших супутників на орбіті або для громадської безпеки”, – ішлося в заяви компанії.

Cпроба спалити паливо і вивести супутники на вищу орбіту не вдалася, і всі 20 супутників згоріли в атмосфері. Відомо, що SpaceX не запускатиме ракети Falcon 9, поки не завершиться розслідування цього інциденту.

Компанія заявила, що проведе “повне розслідування в координації з FAA”, щоб визначити першопричину і вжити коригувальних заходів для забезпечення успіху майбутніх місій. Наразі неясно, як довго флагманська ракета SpaceX Falcon 9 буде знаходитися на землі. Тривала затримка може призвести до зміни графіка запусків компанії на 2024 рік.

Інтернет-мережа Starlink доступна користувачам у 72 країнах. Це робить SpaceX найбільшим супутниковим оператором у світі.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 + 20 =

Back to top button