Україна

Стало відомо, скільки українців відчувають себе європейцями


Стало відомо, скільки українців відчувають себе європейцями

Представниками європейської культури себе відчувають 40% населення – позитивна відповідь залежить від віку, регіону проживання та рівня освіти.

Значна частина українців – 53% – поки що не відчувають себе європейцями або відчувають себе ними незначно. Водночас 40% населення країни вважають себе європейцями. Про це свідчать дані загальнонаціонального соціологічного опитування, проведеного Фондом Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова.

“Це може свідчити про те, що процес інтеграції до європейської спільноти ще не завершений, і багато українців все ще не асоціюють себе з європейською культурою та цінностями”, – мовиться в прес-релізі на сайті Фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва

Відчуття себе європейцем збільшується зі зменшенням віку, а також зростанням рівня освіти та фінансового становища. Найвища європейська самоідентифікація притаманна жителям Західного регіону, а також тим, хто спілкується в сім’ї українською мовою.

Соціологи фіксують, що Європейський Союз для більшості українців асоціюється з тими позитивними аспектами, які через війну є менш досяжними на території України: свобода подорожей, навчання та робота будь-де в межах ЄС (49%), якість життя для майбутніх поколінь (44%), економічне процвітання (39%), соціальна захищеність (35%), демократія (34%), мир (33%).

Проте деякі респонденти асоціюють ЄС і з негативними явищами, такими як втрата культурної ідентичності (9%), бюрократія (7%), безробіття (6%).

Українці менш схильні ділитися суверенітетом із органами влади Європейського Союзу. Зокрема, якби Україна стала членом ЄС, з ідеєю, щоб національна зовнішня політика визначалася органами ЄС, погодилися б 37% опитаних громадян України, тоді як не погодилися б – 48%. Так само з ідеєю, щоб оборонна політика України визначалася органами ЄС, погодилися б 38% опитаних, а не погодилися б – 45,6%.

Проте Європейський Союз має найвищий рівень довіри серед українців (скоріше довіряють йому 60% респондентів, скоріше не довіряють – 20%). Такі європейські інституції, як Європейський парламент (47%), Європейська комісія (42%) та Європейська рада (40%) також мають високий рівень довіри.

Тоді ж як влада США має менший баланс довіри (скоріше довіряють їй 37%, скоріше не довіряють – 32,4%).

Українська влада порівняно з іноземними інституціями викликає менше довіри (скоріше довіряють їй 31%, скоріше не довіряють – 49%), що може відображати високий рівень сподівань від ЄС та розчарування у власних національних інституціях.

Відповідне дослідження було проведене 14-20 червня 2024 року.

Як ми вже писали раніше, переважна більшість громадян України – 66% – вірять, що перемогти країну-агресорку Росію можна військовим шляхом.

Нагадаємо, що 46% українців вважають, що ухилятися від служби в армії не соромно, тоді ж як 29% думають навпаки. 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 + ten =

Back to top button