Україна

Підсумки 08.07: Масштабний удар і угода з ПольщеюСюжет


Підсумки 08.07: Масштабний удар і угода з Польщею

Росіяни здійснили масовану ракетну атаку по Україні, десятки жертв; Україна і Польща уклали безпекову угоду. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Росіяни зруйнували дитячу лікарню Охматдит у Києві

Російські терористи вдарили ракетами по найбільшій дитячій лікарні в Україні – Охматдит. Принаймні двоє людей загинуло. Під завалами, можливо, ще перебувають люди. Ракета влучила у відділення інтенсивної та еферентної терапії хронічних інтоксикацій дитячої лікарні Охматдит – там хворі діти отримували життєво необхідну процедуру діалізу. За попередніми даними слідчих, окупанти застосували стратегічну крилату ракету Х-101. На місці трагедії знайшли відповідні докази: уламки корпуса задньої частини ракети Х-101 з серійним номером та частину руля цієї ж ракети. Ще один удар прийшовся по медичному центру – пологовому будинку в Дніпровському районі, будівля частково була зруйнована. Там загинуло четверо людей.

Російські військові ударили десятками ракет по низці міст України

Зранку у понеділок росіяни здійснили масштабний ракетний обстріл України. Вони завдали удару по Києву, Дніпру, Кривому Рогу та Донецькій області. ППО збила 30 ракет з 38 запущених. За останніми даними, у Києві загинули 22 людини, ще 82 постраждали. У Шевченківському районі було повністю зруйновано підʼїзд житлової п’ятиповерхівки. Після ранкової атаки по Києву російські війська вдень повторно обстріляли столицю. Семеро людей загинули, троє травмовані.

У Кривому Розі загинули 11 людей, поранення дістали 42. Повідомляється, що росіяни атакували Північний гірничо-збагачувальний комбінат (ГЗК) Групи Метінвест, де загинуло 10 людей. У вівторок у Кривому Розі оголосили день жалоби.

Україна і Польща уклали безпекову угоду

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки між країнами. Варшава зобов’язується продовжувати підтримувати Україну протягом 10 років дії документа. Документ уперше з-поміж уже підписаних двосторонніх безпекових угод передбачає можливість перехоплення ракет і дронів у повітряному просторі нашої країни, випущених у напрямку Польщі. Також Польща розгляне можливість передачі Україні не менше як однієї додаткової ескадрильї МіГ-29 – мінімум 14 винищувачів. Також уперше в безпековій угоді йдеться про створення “українського легіону”.

Радбез ООН проведе засідання через обстріл України

Рада Безпеки ООН збереться у вівторок на екстрене засідання, яке буде присвячене масованому російському обстрілу України. Засідання закликали провести низка країн, серед яких: Велика Британія, Франція, Еквадор, Словенія та США. 

В Україні скасували “дні без відключень” світла

У вівторок в Україні графіки відключень світла діятимуть протягом всієї доби. Так звані “дні без відключень” скасовані. Причина скасування днів без відключень світла по областях – значний дефіцит потужності в енергосистемі та зростання споживання через спеку. Очікується, що у вівторок з 05:00 до 14:00 – обленерго застосовуватимуть дві черги графіків відключень, з 16:00 до 22:00 – чотири черги графіків відключень, в інші години – три черги.

Байден – демократам: Я нікуди не піду

Президент США Джо Байден заявив членам Демократичної партії, що він залишиться в президентських перегонах у 2024 році, передають ЗМІ. Зазначається, що Байден надіслав демократам лист на фону заяв щодо його можливої заміни. “Я твердо вирішив залишитися в цих перегонах, пройти їх до кінця і перемогти Дональда Трампа. Питання про те, як рухатися далі, добре обговорюється вже понад тиждень. І настав час покласти цьому край”, – написав Байден у листі.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button