У пироги кладу багато яблук, але моя начинка не тече! А тісто виходить ніжне та розсипчасте! Без масла!
Тісто для пирога роблю так, що стіл залишається чистим. Також я поділюся з вами тим, як можна просто і швидко, але при цьому красиво прикрасити пиріг. Тісто в пирозі пісочне, але в ньому немає масла. Тісто виходить смачне, розсипчасте, і водночас ніжне. А яблук у пирозі дуже багато, при цьому начинка не розквашує тісто і залишається соковитою.
Інгредієнти:
Тісто:
- Сметана – 4 ст ложки (100 гр)
- Олія – 5 ст ложок (50 гр)
- Смалець – 1 ст ложка (30 гр)
- Яйце – 1 шт
- Цукор – 1 склянка (200 гр)
- Сіль – щіпка
- Просіяне борошно – 2,5 склянки (400 гр)
- Розпушувач – 1 пакетик (7 гр)
- Ванілін – 1 пакетик (2 гр)
Начинка:
- Яблука – 5 – 6 шт
- Цукор – 2-3 ст ложки
- Кукурудзяний крохмаль – 1 ч. ложка з верхом
- Ягідний сироп – за бажанням АБО
- Кориця, кардамон, мелений чорний перець – за бажанням
Форма розміром 20 на 26 см
Приготування:
Викладаємо в глибоку тарілку сметану. Додаємо до неї олію, розтоплений до рідкого стану смалець, вбиваємо яйце, додаємо щіпку солі, висипаємо цукор і перемішуємо. Якщо немає смальцю, можна додати трохи більше сметани та олії.
У цю масу висипаємо просіяне борошно, розпушувач, ванілін і замішуємо м’яке тісто прямо в чаші.
Тісто виходить дуже м’яке, але воно не липне до рук.
Для начинки я взяла яблука мельбу. Шкірку з яблук не знімала, просто нарізала їх тонкими пластинками.
Тепер беремо тісто і ділимо його на дві нерівні частини. Більшу частину тіста розкочуємо на папері для випікання за розміром дека з урахуванням бортиків. У мене деко розміром 20 на 26 см.
Укладаємо тісто, на папері для випічки в деко і формуємо бортики висотою 1,5 – 2 см. Викладаємо на тісто скибочки яблук. У нас у сім’ї люблять, щоб начинки було багато, тому яблук я не шкодую. Для цікавішого смаку начинки я вирішила полити яблука малиновим сиропом, ви можете взяти абрикосовий, персиковий чи будь-який інший на ваш смак.
А ось тепер найцікавіше – щоб начинка не витікала і не розквашувала тісто, я в цукор, яким посипатиму яблука, додаю трохи крохмалю. Сюди ж за бажанням, замість сиропу, можна додати трохи кориці, кардамону та чорного меленого перцю. Посипаємо яблука зверху цукром із крохмалем.
Щоб верх пирога вийшов красивим, я беру частину тіста, що залишилася, і відриваю від неї маленькі шматочки, якими накриваю начинку.
Відправляємо наш пиріг у духовку, розігріту до 180 градусів на 30 – 35 хвилин. Я вмикаю режим для випічки (дві полоски) та конвекцію. Якщо конвекції немає – не страшно, просто пиріг трохи довше випікатиметься. Далі даємо повністю охолонути пирогу і можна кликати всіх на чай.
Ви тільки подивіться яка смакота вийшла. Правда апетитно?