Події

Цей майстерний портрет критики звикли називати вершиною російського сентим…

???? Цей майстерний портрет критики звикли називати вершиною російського сентименталізму, однак таке твердження правдиве лише наполовину: це дійсно шедевр, але чи російський? Йдеться про портрет Марії Лопухіної, тітки Льва Толстого, нині – одну з перлин Третьяковської галереї. А свого часу – картини, яка наводила жах на петербург, адже вважалося, що вона «вбиває» молодих панянок. 
 
???? Але є ще дещо цікаве – якщо придивитися пильніше до цього портрету юної дворянки, можна помітити явні символічні риси: наприклад, сині волошки на тлі жовтої пшениці, або синьо-жовтий пояс Марії. Чи не натяк це на його… український характер?.. 
 
????Це й не дивно, адже автор цього шедевру — український художник, нащадок козаків із Миргородського полку — Володимир Боровиковський, а жовто-синє поєднання для козаків було зовсім не випадковістю. Про цей містичний портрет і трагічну долю моделі й автора ви дізнаєтеся у черговому сюжеті авторського блогу «РОЗКУЛЬТУРЕННЯ», який веде на каналі Центр дослідження мордоRU соціолог культури Богдан-Олег Горобчук.
 
????????Випуск за посиланням: https://youtu.be/SnJQYJ9ryIE?si=Q6RVjtg7HwO1xoUW
 
Підписуйся на соцмережі «Центру дослідження мордоRU»:
 
????YouTube
 
????Instagram
 
????TikTok
 
Приєднуйся, підписуйся, дивись і коментуй: буде цікаво та яскраво!

Back to top button