Події

Прокурори на захисті державних інтересів: На Закарпатті завдяки прокуратурі…

Прокурори на захисті державних інтересів: На Закарпатті завдяки прокуратурі унікальні споруди вносять до Державного реєстру нерухомих пам’яток України

???? Коментують: керівник Закарпатської обласної прокуратури Анатолій Ковальчук, перший заступник керівника Мукачівської окружної прокуратури Юрій Пехньо, заступник керівника Ужгородської окружної прокуратури Михайло Пантьо, начальник відділу охорони культурної спадщини Закарпатської ОВА Томаш Сопко.

????Захист об’єктів культурної спадщини на Закарпатті був і залишається одним із пріоритетів у роботі прокурорів регіону на напрямі представництва інтересів держави в суді.

????Упродовж 2023-2024 років вдалося досягнути важливих результатів щодо збереження пам’яток архітектури національного значення – Палацу графів Шенборнів та «Совиного гнізда».

????Прокурори відстояли необхідність внесення палацу до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Він побудований наприкінці ХІХ ст. у неоромантичному стилі та слугував резиденцією й мисливським будинком.

⚖️Наразі за рішенням Верховного Суду на пам’ятку виготовили облікову документацію та направили до Міністерства культури та інформаційної політики України.

????Також завдяки прокуратурі після судових процесів постановою Кабміну України вже внесено до Державного реєстру ще одну унікальну споруду.

????Йдеться про частину архітектурної пам’ятки «Совине гніздо» – амбар та винний льох. Вона знаходиться в центральній частині Ужгорода й датується кінцем ХVІІІ ст. Відтоді будівлю використовували для різних цілей: амбар належав королівській скарбниці, там розміщувалася пивоварня, діяло училище, а пізніше – столярна школа.

????До повномасштабного вторгнення рф в Україну у приміщенні проводили різноманітні ярмарки, фестивалі та конференції. А з 2022 року «Совине гніздо» є одним із найбільших центрів гумдопомоги.

???? Загалом Закарпатська обласна прокуратура упродовж останніх років заявила 27 позовів з метою збереження пам’яток культурної спадщини.

Наразі 21 вже задоволений судом, інші – на розгляді. Виконано 15 судових рішень.

Video is too big

Back to top button