Події

CNN: росія експортує в Україну практику масового сексуального насильства Секс…

CNN: росія експортує в Україну практику масового сексуального насильства

????Сексуальне насильство проти чоловіків широко застосовується російськими окупаційними силами. Про це пише CNN на основі аналізу звітів міжнародних організацій та інтерв’ю з українськими прокурорами і чоловіками, які пережили таке насильство.

????Видання зазначає, що кількість постраждалих серед чоловіків зростає, на що вказує останній звіт ООН. В той же час у самій росії сексуальне насильство масово застосовується поліцією та силами безпеки, і ця практика експортується на окуповані території України.

????Ми бачимо це знову і знову в кожному регіоні, що був під окупацією. Всюди, де побували російські війська, ми виявляємо факти сексуального та гендерно зумовленого насильства. Вони використовують одні й ті самі методи насильства і приниження. Це виглядає як свідома політика росії, – коментує начальниця управління щодо злочинів СНПК Офісу Генпрокурора Анна Сосонська.

????CNN наводить свідчення чоловіків, яких окупанти утримували у Криму, Донецьку, Херсоні, Запоріжжі та Харкові. Утримуваних українців, як цивільних так і військових, піддівали приниженням та тортурам, в тому числі сексуальному насильству: примусовій оголеності, катуванню геніталій електрострумом, погрозам зґвалтування.

????Сексуальне насильство – це частина російської стратегії підкорення та знищення української національної ідентичності. Ми можемо говорити про системний підхід та відповідальність керівництва, а не лише виконавців. Саме керівництво давало дозвіл і команди чинити такі злочини, – наголошує прокурор Херсонської обласної прокуратури Олексій Бутенко.

????Станом на кінець травня 2024 року прокурори повідомили про підозру 42 російським офіцерам. 28 осіб мають статус обвинувачених, п’ятеро вже засуджені в українських судах.

????Офіс Генерального прокурора також збирає докази для міжнародних судів: МКС, який переслідує осіб за тяжкі злочини, такі як геноцид і воєнні злочини, та Міжнародного суду ООН, що розглядає справи проти держав.

Back to top button