Події

Міжнародна спецоперація «EndGame» – правоохоронці кількох держав нанесли потужни…

Міжнародна спецоперація «EndGame» – правоохоронці кількох держав нанесли потужний удар по кіберзлочинності

????Офісом Генпрокурора спільно з компетентними органами США, Франції, Нідерландів, Великої Британії, Ірландії, Данії і Німеччини, а також колегами з ГСУ НП України та Кібердепартаменту СБУ припинено функціонування хакерських сервісів в рамках міжнародної спецоперації «EndGame».

????Правоохоронні органи України спільно з міжнародними партнерами заблокували інфраструктуру злочинних сервісів, які перебували в арсеналі російських кіберзлочинних організацій та допомогли їм атакувати міжнародні компанії, в тому числі медустанови, а також «отримати дохід» на понад десятки мільйонів доларів США.

????Мова йде про шкідливе програмне забезпечення, яке дозволяло хакерським угрупованням отримувати доступ та атакувати комп’ютерні мережі за допомогою вірусів-вимагачів, викрадати дані та шифрувати їх.

????У подальшому жертв шантажували оприлюдненням цих даних, у разі несплати викупу.

????Проведено ряд обшуків за місцями проживання розробників, адміністраторів та організаторів функціонування хакерських сервісів.

????Підтверджено причетність та роль кожного фігуранта, виявлено і заблоковано серверне обладнання, в тому числі резервне, отримано доступ до адміністративної панелі ботнету, вилучено мобільні телефони та комп’ютерну техніку, яка використовувалась в протиправній діяльності.

????Загалом в рамках спецоперації «EndGame» видалено та арештовано 91 сервер і заблоковано понад 1000 доменів, пов’язаних із злочинною діяльністю.

????Дані, зібрані під час розслідування, будуть використані для виявлення організаторів та ключових учасників цих хакерських груп.

Back to top button