Події

⏺ Найбільша в історії операція проти ботнетів вражає екосистему зловмисного п…

Найбільша в історії операція проти ботнетів вражає екосистему зловмисного програмного забезпечення

Міжнародна операція припинила роботу дропперів, зокрема IcedID, SystemBC, Pikabot, Smokeloader і Bumblebee, що призвело до чотирьох арештів і демонтажу понад 100 серверів по всьому світу. Про це повідомляє Europol.

Між 27 і 29 травня 2024 року операція Endgame, координована зі штаб-квартири Європолу, була націлена на дропперів, зокрема IcedID, SystemBC, Pikabot, Smokeloader, Bumblebee і Trickbot.

Дії були зосереджені на підриві злочинних служб шляхом арешту цінних цілей, знищення кримінальної інфраструктури та заморожування незаконних доходів.

Після проведення заходів 30 травня 2024 року вісім осіб, пов’язаних із цією злочинною діяльністю, яких розшукує Німеччина, будуть додані до списку найбільш розшукуваних у Європі. Осіб розшукуються за причетність до серйозних кіберзлочинів.

Це найбільша в історії операція проти ботнетів, які відіграють важливу роль у розгортанні програм-вимагачів. Операція, ініційована та проведена Францією, Німеччиною та Нідерландами, також була підтримана Євроюстом і залучила Данію, Великобританію та Сполучені Штати.

Крім того, Вірменія, Болгарія, Литва, Португалія, Румунія, Швейцарія та Україна також підтримали операцію різними діями, такими як арешти, опитування підозрюваних, обшуки та вилучення або видалення серверів і доменів.

Операцію також підтримали низка приватних партнерів на національному та міжнародному рівнях, включаючи Bitdefender, Cryptolaemus, Sekoia, Shadowserver, Team Cymru, Prodaft, Proofpoint, NFIR, Computest, Northwave, Fox-IT, HaveIBeenPwned, Spamhaus і DIVD.

Europol

???? Facebook | X | Instagram | TikTok

Back to top button