Цікаве

QA engineer: чим займається тестувальник?

Quality Assurance engineer — це фахівець із забезпечення якості програмного забезпечення. Його діяльність полягає у виявленні помилок та покращенні процесу розробки ПЗ, запобігання дефектам в майбутньому. Одразу після навчання тестувальник з нуля може розраховувати на працевлаштування на позицію джуніор.

QA: які види діяльності є в тестуванні

Тестування потрібне, щоб виявити відповідність між очікуванням від програми та реальною її поведінкою. Є багато тестів, які проводяться в певний спосіб, серед яких можна виділити:

  • Test Management — планування робіт;
  • Test Design — проектування тестів;
  • Test Execution — проведення тестів;
  • Test Analysis — аналіз тестування.

Робота тестувальників також розподіляється між цими роботами:

  • Test Analyst — це спеціаліст, який тестує вимоги та перевіряє, наскільки вони є повними та вірними;
  • Test Designer — створює тести та планує необхідні для тестування вимоги;
  • Test Executor — виконує тестування за інструкціями та документує помилки.

Всім цим керує та контролює Test Manager.

Зазвичай, після курсів тестування програмного забезпечення qa automation початківці можуть працювати лише безпосередньо з тестуванням (Test Executor). І тільки після набуття певного досвіду, вони можуть починати заглиблюватись в розробку тестів. Новачки після курсів QA починають працювати над тестуванням, а коли приходить розуміння продукту та бажання брати більш складні завдання, вони опановують Test Design та Test Management.

В теорії є ще різниця між тестувальниками та QA. Тестувальник має тестувати продукт, як кінцевий результат, а QA має забезпечувати процеси, що можуть підвищити якість програмного забезпечення. Якщо порівнювати тестування з медициною, то QA engineer — це лікар, який займається профілактикою, а тестувальник — працівник лабораторії, відповідає за діагностику.

Але на практиці ці посади змішані. Тож навчання QA engineer courses та курси для тестувальників — це одне й те саме. Прийнято вважати, що тестувальник — то початковий щабель кар’єри в QA. Це актуально не тільки для України, а й для компаній з Європи та США. 

Деякі опитані відзначають, що інтерес до роботи посилюється з часом: спочатку не зрозуміло, що робиться і для чого, а потім приходить розуміння та бажання брати на себе складні завдання.

Онлайн курси тестування програмного забезпечення

Курси для тестувальників дають не тільки базові знання про поняття чек-листів та моделей тестування, а й практику. Тестувальник програмного забезпечення має розуміти:

  • як виміряти якість ПЗ;
  • які вимоги до якості та що на неї впливає;
  • які етапи тестування існують;
  • яка документація потрібна для тестування;
  • особливості тестування на різних платформах.

QA engineer курс від Projector Institute призначений для всіх, кому цікавий курс по автоматизації тестування для новачків. За 3 місяці навчання на тестувальників студенти отримують необхідні базові знання та опановують на практиці всі аспекти роботи QA automation. Курси онлайн доступні всім, хто бажає опанувати нову професію. Але для успішної роботи потрібне знання англійської мови на рівні Intermediate або вище.

З чого складається навчання QA тестувальників

Основна мета тестування — перевірити, чи відповідає програма чи продукт вимогам, специфікаціям і очікуванням користувачів. Тож тестувальник має вміти:

  • розробляти детальні плани тестування, які включають в себе різні сценарії використання продукту. Це можуть бути ручні тестування або автоматизовані тестові скрипти;
  • запускати тести, відтворюючи різні сценарії взаємодії з програмою чи продуктом. Так він перевіряє, чи працює все відповідно до очікувань, і виявляє будь-які проблеми чи дефекти;
  • аналізувати результати тестів, реєструвати помилки та робити звіти про виявлені дефекти, доносити проблеми до розробників;
  • переконатись, що виявлені дефекти виправлені і продукт відповідає вимогам, а також не відбулось погіршення в інших частинах програми після внесення змін.

Тестувальник програмного забезпечення після курсів вміє робити все це. Також він отримує навички спілкування в команді і розуміння про повний цикл роботи QA engineer. Курс додатково дозволяє ознайомитись з усіма ролями в тестуванні та обрати напрямок для подальшого розвитку.

QA тестувальник курси в Projector Institute, як і інші напрямки (Python, Javascript) проводяться онлайн в зручний для студентів час. Також курси тестувальників онлайн можна проходити з будь-якого регіону (Київ, Черкаси, Одеса, Харків). Після навчання можна займатись тестуванням ігор або сайтів, та працювати в провідних компаніях України та інших країн. 

FAQ 

Що таке QA простими словами?

Quality Assurance — забезпечення якості в процесах розробки ПЗ. Для того, щоб контролювати якість розробки, задіюються спеціалісти з тестування. Тому частіше за все їх називають тестувальниками. Але насправді, в QA задіяно багато різних спеціалістів, які виконують різні ролі.

Які бувають види тестування QA?

Існує багато різних видів тестування, які використовуються у якості забезпечення якості програмного забезпечення. Кожен вид тестування спрямований на виявлення певних типів дефектів і має свої унікальні характеристики, починаючи з ручного тестування (Manual) до автоматичного та функціонального. QA courses online навчають з нуля та дозволяють опанувати автоматизацію тестування. Опанувавши різні види тестування, можна застосовувати їх в залежності від проекту та особливостей продукту.

Хто може стати тестувальником?

Навчання на тестувальника з нуля може почати будь-хто. Для успішного опанування тестування ПЗ потрібні математичні здібності та англійську мову на рівні Intermediate або вище.

Перспективи в кар’єрі тестувальника

Вивчення тестування з нуля — це лише початок кар’єри. Після навчання QA можна стати junior QA, а потім middle QA, senior QA. Наступні щаблі кар’єрного просування передбачають опанування суміжних професій, наприклад пройти курс автоматизації тестування, щоб рухатись в цьому напрямку. Також можна вивчати бізнес-аналітику чи менеджмент, щоб стати QA-manager чи Head of QA department.

Back to top button