Цікаве

Чи потрібно лікувати молочні зуби: що кажуть стоматологи

Питанням про те, чи потрібно лікувати молочні зуби, задається свого часу кожен батько. З одного боку, не хочеться створювати стресову ситуацію через похід до лікаря, з іншого, кожен хороший батько турбується про стан зубів своєї дитини. Деякі дорослі вважають, що лікувати тимчасові зубки малюка не потрібно – адже вони все одно скоро випадуть. Але ось стоматологи сходяться в іншій думці – дитячі зуби лікувати потрібно однозначно. Запущений карієс і його ускладнення ризикують стати причиною незліченних ускладнень, здатних позначитися і на розвитку “дорослих” зубів дитини.

Фото: http://cis.ua/

Яка взагалі роль ранніх зубів?

Часто значення цих зубів недооцінюється. Людський організм влаштований так, що повноцінна заміна тимчасового ряду зубів відбувається в період до 12 років. За ці роки у дитини дозрівають кутні зуби й остаточно формується прикус. Ці процеси були б неможливими без молочних зубів.

Тимчасові зуби, так само як і постійні, здатні захворіти на карієс і його ускладнення. Крім іншого, у дитячих зубчиків є нерви, здатні провокувати больові відчуття. Тому молочні зубки можуть турбувати не менше, ніж постійні. Ось чому діток обов’язково регулярно водити в дитячу стоматологію.

Тимчасовий зуб – це мінікопія корінного. Він складається с тих самих частин, але має пористу основу – ось чому карієс на молочних одиницях поширюється практично миттєво.

Приблизно до 7 років з’являються передні корінні різці, ікла, “четвірки”, “п’ятірки” тощо. Вся процедура займає десь близько 5 років. Протягом усього цього часу тимчасові зубки все ще зберігаються, даючи змогу дитині повноцінно користуватися своєю зубощелепною системою.

Яких слід побоюватися наслідків?

Багатьох дорослих й сьогодні цікавить, чи дійсно потрібно пломбувати молочні зуби. Якщо не надавати необхідних видів лікування, карієс поширюватиметься досить швидко, що, своєю чергою, може провокувати різні неприємні ускладнення. Такі, як пульпіт і пародонтит. Якщо не лікувати, інфекція з часом проникає глибше і викликає серйозне запалення. Зрозуміло, коріння молочного зуба має властивість розсмоктуватися, проте немає гарантії, що хвороба не проникне далі, до вже постійного зуба.

Ось чому від молочних одиниць безпосередньо залежить стан корінних. Якщо молочні зубки хворі, кутові зуби можуть прорізатися в неправильних місцях, що стане причиною серйозних порушень прикусу. Їх раннє видалення призведе до непростих наслідків:

  • на місці хворого молочного зуба може прорізатися вже постійний, але також хворий зуб;
  • порушення дикції;
  • неправильний розвиток прикусу, який згодом здатен стати причиною психологічного комплексу;
  • проблеми в роботі шлунково-кишкового тракту через погане пережовування їжі;
  • зрощення сусідніх зубів з метою заповнення вільного простору.

Кожна зубна одиниця повинна займати призначене їй місце. Якщо сталося передчасне видалення, кутній зуб проріжеться швидше, проте він заважатиме нормальному розвитку решти зубного ряду.

Як треба лікувати дитячі тимчасові зубки?

Чи варто лікувати молочні зуби – безперечно, так. Все необхідне лікування завжди призначається виключно професіоналом. Багато хто з дорослих упевнений, що особливу увагу варто приділяти саме зубам в зоні посмішки, але кожен стоматолог першочергово намагається врятувати “моляри“, тобто жувальні зуби. Якщо нічого не вирішувати, видалення все одно ніяк не уникнути, але все ризикує закінчитися в такому разі інфікуванням кутніх зубів і розвитком неправильного прикусу.

Уперше дитину потрібно вести до доктора вже у 2 або 3 роки. Не варто зволікати з оглядом, якщо на зубі помітна лише маленька цяточка – у дітей захворювання розвиваються швидше, і всього за кілька місяців нешкідлива цяточка ризикує перетворитися на глибокий карієс. З цього ж віку необхідно призначати планові профілактичні огляди кожні пів року.

Стоматолог-професіонал зможе провести будь-яку процедуру, не викликавши в дитини й тіні страху. Насамперед проводиться розмова. Потім вже зуб лікується і пломбується без болю. У пріоритеті зберегти максимум одиниць – і тимчасових, і постійних. Доглядати за зубами дитину потрібно теж вчити змалку. Своєчасне лікування і ретельний догляд є запорукою здорової та красивої посмішки.

Що буде, якщо дитину не водити до стоматолога?

Якщо з лікуванням молочних зубів не звертатися до стоматолога і просто ігнорувати виниклі проблеми, видалення у будь-якому разі не уникнути. Як наслідок – буде ще й захворювання корінних одиниць та інші проблеми, які потребують вирішення. Чи потрібно лікувати зуб, чи його потрібно видаляти – остаточне рішення про це приймає тільки досвідчений дитячий лікар.

Дитячі стоматологи нерідко радять батькам виробляти у свого чада звичку доглядати за зубами, піклуватися про них самостійно. Відвідувати стоматологію потрібно раз на пів року самостійно, а також у разі виникнення скарг. Своєчасне лікування – це запорука здорових і міцних зубів.

Back to top button