Події

Вікторія Літвінова: Шкода, завдана навколишньому середовищу під час збройних к…

Вікторія Літвінова: Шкода, завдана навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, погіршує екосистеми та природні ресурси на довгий період, навіть після закінчення війни

????Про це заявила заступниця Генерального прокурора Вікторія Літвінова під час онлайн виступу на міжнародному форумі у Болгарії. На заході обговорювали план реалізації 8 пункту української Формули миру Президента Володимира Зеленського – екологічна безпека.

????Вікторія Літвінова повідомила, що нещодавно Офіс Генерального прокурора представив потужний трирічний робочий план для сприяння відновленню справедливості в Україні. Основними складовими цього плану є: забезпечення ефективних розслідувань на національному рівні, створення стратегічного партнерства з міжурядовими та міжнародними механізмами правосуддя, забезпечення відповідальності за злочин агресії та забезпечення компенсації за завдану шкоду.

????Заступниця Генпрокурора зауважила, що насправді відновлення справедливості невід’ємно пов’язане з іншим суттєвим аспектом Формули миру, до реалізації якої Болгарія приєдналася як співлідер. Це екологічна безпека. Окрім необхідної оцінки шкоди та зусиль щодо відновлення, забезпечення екологічної безпеки вимагає відповідальності тих, хто є винним у завданні шкоди навколишньому середовищу всупереч міжнародному праву.

????Шкода, завдана навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, погіршує екосистеми та природні ресурси на довгий період, навіть після закінчення війни. Вона не знає національних кордонів і поширює свій вплив на майбутні покоління, – наголосила вона.

????В Офісі Генерального прокурора, серед іншого, цими питаннями займається Спеціалізована екологічна прокуратура – підрозділ, до складу якого входять спеціалізовані прокурори, яких підтримують міжнародні експерти з Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів (ACA), Ради з питань клімату (Climate Counsel) та інших організацій.

Back to top button