Події

? Зера Козлиєва: Міжнародний трибунал дозволить забезпечити індивідуальну крим…

Зера Козлиєва: Міжнародний трибунал дозволить забезпечити індивідуальну кримінальну відповідальність керівництва рф за злочин агресії

? Притягнення до відповідальності вищого воєнно-політичного керівництва рф та відновлення справедливості для постраждалих від воєнних злочинів – наші пріоритети на юридичному фронті.

? Про це в ефірі телеканалу ICTV заявила заступниця начальника Департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу Генпрокурора Зера Козлиєва.

? Тривалий час зусилля Офісу Генпрокурора, МЗС, інших державних органів були скеровані саме на те, щоби довести міжнародній спільноті необхідність створення Міжнародного Трибуналу щодо злочину агресії, – зауважила Зера Козлиєва.

? Наразі передчасно казати, коли саме буде винесено вирок. Практика міжнародних судів і трибуналів свідчить, що вони можуть тривати роками. Однак саме вони забезпечують індивідуальну кримінальну відповідальність.

? Найвищі посадові особи протягом певного часу легітимізують свої дії, намагаючись надати їм політичний характер. І саме вироки таких судів свідчать про те, що це не політика, а кримінальний злочин. Й не звичайний, а такий, що посягає на міжнародний правопорядок, на найвищі людські цінності, і результатом якого є величезна кількість жертв. Визнання таких людей злочинцями руйнує міфи, які будують навколо себе тирани, – підкреслила прокурор.

?Також працюємо над розробкою Міжнародного Компенсаційного механізму відшкодування шкоди потерпілим від російських злочинів. Генеральний прокурор Андрій Костін неодноразово підкреслював, що виплата компенсацій є необхідним елементом відновлення справедливості.

? Важливо, щоб знайдені та конфісковані активи росіян були спрямовані на відшкодування шкоди українцям. На базі Офісу Генпрокурора працює Міжвідомча робоча група з розшуку та конфіскації таких активів (Task Force UA). На міжнародному фронті співпрацюємо з США та ЄС. Одним з результатів став прийнятий в США закон, що дозволяє передавати надходження від конфіскованих російських активів в Україну, – пояснила Зера Козлиєва.

Video is too big

Back to top button