Україна

В Україні починається другий етап судової реформи

Президент Петро Порошенко підписав укази про ліквідацію та створення місцевих судів в Україні, інформує 1NEWS з посиланням на Укрінформ.

“Підписав укази про ліквідацію та створення місцевих судів в Україні та закликаю юристів-науковців і адвокатів до активної участі в конкурсах на посади суддів”, – зазначив глава держави.

Порошенко нагадав, що перший етап судової реформи було завершено формуванням нового Верховного суду, а наразі триває другий етап реформи.

“Сьогодні – другий етап, який має на меті дві абсолютно чіткі позиції: маємо наблизити суди і правосуддя до людей. Не може бути більше районів без судів і судів без суддів”, – підкреслив Президент.

У свою чергу заступник глави Адміністрації Президента Олексій Філатов, якого цитує прес-служба глави держави, зауважив, що зазначеними указами відповідно до чинного законодавства реорганізується система правосуддя, зокрема ліквідуються, створюються та реорганізуються “певні суди”.

За його словами, це стосується як місцевих судів, так і судів апеляційної інстанції.

Так, Філатов повідомив, що будуть створені окружні господарські суди, замість судів у районах також будуть створені окружні суди.

“Це буде уніфікований підхід до всіх судів першої інстанції”, – сказав він.

Крім того, Філатов розповів, що також ліквідовуються та створюються певні суди у великих містах з метою організаційної та фінансової оптимізації з метою забезпечення кращого доступу до правосуддя та більш ефективного розгляду судових справ.

Заступник глави АП додав, що при підготовці відповідних указів відбулись консультації з Вищою радою правосуддя, яка підтримала ці подання, і документи подаються Державною судовою адміністрацією.

Як повідомлялося, раніше в Адміністрації Президента підготували проекти указів “Про ліквідацію місцевих загальних судів та утворення окружних судів”.

У свою чергу Вища рада правосуддя схвалила відповідні ініціативи, якими передбачено ліквідувати 142 місцеві загальні суди та утворити 74 окружні суди.

 

 

 

Back to top button